BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
posta

Netes kóddal működő csomagautomatákat indít a Posta

Magyarország januártól megnyitja az 50 gramm alatti levelek piacát is, amelyre komolyabb és kisebb szereplők is beléphetnek. A versennyel a magán-, üzleti és hivatalos levelezést bonyolítók is jól járnak majd. A megkérdezettek is mást és mást várnak a nyitástól.
2012.06.18., hétfő 05:00

Varga Dezső, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese
Felkészülve
„A Magyar Posta felkészült a piacnyitásra, ez a helyzet nem új számunkra, mert tevékenységünk mintegy 70 százalékát már most szabadpiacon végezzük. Új, elektronikus levelezési szolgáltatásokkal jelentkezünk, és megújítjuk pénzügyi ajánlatainkat is. Mindezek hátterét segíti az Elektronikus Posta Központ, ahol összekapcsolva a küldemény- és pénzforgalmi szolgáltatásokat (fehér csekk) komplex szolgáltatáscsomagokkal lépünk ki a piacra. Még idén megjelennek a csomagautomaták, ahol az interneten vásárlók kód segítségével bármikor átvehetik „netcsomagjaikat”. A kézbesítők egyre több olyan munkát végeznek, amely nem megszokott, de postaspecifikus, például a villany- és gázórák leolvasása.”

Justin István, a Feibra Kft. ügyvezető igazgatója
Jobb ár/érték
„A Feibra évek óta elkötelezett piaci szereplő a címzetlen kézbesítés területén, és a magyar postapiac liberalizációja után a címzett kézbesítés terén is szeretne aktív piaci szereplőként működni. Az Osztrák Postához tartozó cégünk azt várja a postaliberalizációtól, hogy a kormány szigorú szabályozást vezet be, amely teljesíthető feltételek mellett lehetővé teszi az alternatív postai szolgáltatók rentábilis működését, hiszen a szabad verseny végső soron a jobb ár/érték aránnyal az ügyfeleknek nyújt előnyt. Vállalatunk reméli, hogy minőségi és kedvező árú szolgáltatásaival országszerte számos vállalatot képes meggyőzni arról, hogy a Feibra reális alternatívát kínál.”

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára
Állami szerep
„A postapiaci nyitás lehetővé teszi, hogy új szolgáltatók léphessenek be a levélkézbesítési piacra januártól, amely korábban monopolnak számított. Ez a jelentős változás erősíteni fogja a versenyt, és várhatóan az ügyfelek igényeit még jobban kielégítő szolgáltatásokat hoz majd magával. Az Európai Unió is elismeri a postai szolgáltatásoknak a gazdasági és a társadalmi kohézióban betöltött kiemelkedő szerepét, ennek megfelelően az államnak fenn kell tartania az úgynevezett egyetemes szolgáltatást, garantálva azt, hogy az ország egész területén igénybe vehetők legyenek az alapvető postai szolgáltatások. Ennek következtében a Magyar Posta szerepe változatlanul fontos marad.”

Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese
Megtakarítás
„A pénzügyi szektorban jogszabályok határozzák meg az ügyfeleknek egy évben kiküldendő levelek számát. A másfél milliós ügyfélkörrel rendelkező AEGON Magyarország számára a postaköltség évente több százmillió forint nagyságrendű kiadást jelent. A társaság folyamatosan törekszik működési költségei csökkentésére, különösen a jelen gazdasági helyzetben, amikor a biztosítási szektort különadók is terhelik. Az AEGON Magyarország azt reméli, hogy az 50 grammnál kisebb súlyú levelek piacán a verseny kedvezőbb árfeltételek kialakulásához vezet, így ezen a területen is megtakarítást érhet el. Az elektronikus csatornák használata azonban nem csupán olcsóbb, de a környezetet is óvja.”

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára
Saját kézbesítők
„A postai liberalizáció megteremti a verseny lehetőségét, de a készülő új postatörvény értelmében az önkormányzatoknak kötelező lesz a Magyar Posta szolgáltatásait igénybe venni a hivatalos levelezésükhöz. Ebbe beletartozik a lakosságnak küldött összes levél is. Jelenleg főleg a nagyobb és egyes szegényebb önkormányzatok saját kézbesítőket alkalmaznak, adott esetben közfoglalkoztatottként, ezzel csökkentve a költségeiket. Megítélésem szerint a Magyar Posta a jövőben is versenyképes marad a települések zömében a kialakult és megfelelő színvonalon biztosított, biztonságos szolgáltatások miatt. Az önkormányzatok döntésénél a helyi foglalkoztatás is döntő szempont lehet.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.