BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vb

Akkor is szeretjük, ha botrányos

2014.06.12., csütörtök 05:00

Lehúztak a toiletten a brazilok 14 milliárd dollárt – harsogták egyes amerikai lapok a ma kezdődő XX. labdarúgó-világbajnokság kapcsán. Ez lesz minden idők legdrágább vb-je, ami még a labdarúgásért rajongó brazil népességben is kiverte a biztosítékot. 2007-ben még lelkesen ünnepelték, hogy a rotációs elvnek megfelelően 1950 után újra vb-t rendezhessenek. Igaz akkor még arról volt szó, hogy jóval kevesebb pénzből, főként a magánszféra állja majd a költségeket. Hiába lett Brazília világ hatodik legnagyobb gazdasága, a lakosság tiltakozott a pazarlás ellen, inkább az oktatásra, az egészségügyre és a szociális kiadásokra adták volna az állami pénzt, aminek jelentős része eltűnt a korrupció süllyesztőjében.

Egy tanár többet ér, mint Neymar – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntettek a vb ellen. Brazíliának a rossz közbiztonság mellett az sem hoz dicsfényt, hogy igen későn kezdtek bele a szervezésbe, a munkálatok alaposan elcsúsztak, még a mai brazil-horvát nyitómeccs helyszínén az utolsó napokban is még székeket szereltek. A brazil válogatotton óriási győzelmi kényszer és politikai nyomás lesz, mivel a lakosság a tornagyőzelmet várja el, az irtózatos kiadások után.

A FIFÁ-nak óriási bevételei lesznek, de a mi gazdaságunkra is hatással lesz a vb. Sokan vesznek majd új televíziót, megnő sör és ahhoz kapcsolódó korcsolyák és rágcsák fogyasztása. Nemigen van olyan árucikk, amelyet az elkövetkezendő egy hónapban, amelynek reklámozása nem a vb-vel kapcsolatos lenne. Az már más kérdés, mennyire lendíti elő a termelékenységet az éjszakai csoportmérkőzéseket végignéző alkalmazottak másnapi munkája. Hr-vonalon azonban a közös vb-élmény akár csapatépítésként is szolgálhat.

A botrányok ellenére ez a világbajnokság is a legnézettebb sportesemény lesz világszerte, tévénézők milliárdjai fognak becsatlakoznia közvetítésekbe. Magyarországon is milliók fogják nézni a közvetítéseket, melyeket már hónapok óta vár a férfi társadalom jelentősen része, mivel ez a világ labdarúgásának legnagyobb ünnepe, melyről ezúttal is hiányzik a magyar nemzeti tizenegy.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.