BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lakossági konjunktúraérzet

A javuló lakossági konjunktúraérzet okairól

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. decemberi felmérése szerint a lakosság gazdasági közérzete 3,7 indexponttal emelkedett az előző hónapban mért értékhez képest. Az index értékét hosszabb időtávon vizsgálva is erős javulás tapasztalható: a 2022. decemberi értékéhez képest ugyanis a lakossági index 14,7 ponttal növekedett.
Szerző képe
Isépy Tamás
a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője
2023.12.29., péntek 11:00

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2019 augusztusa óta készít lakossági és vállalati konjunktúrafelmérést gazdasági közérzetük, várakozásaik megismerése, illetve azok monitorizálása céljából. A kutatás célja, hogy a döntéshozók és az elemzők számára információt adjon a gazdaság aktuális és közeljövőben várható folyamatairól. Üzletágunk hónapról hónapra készíti el a vállalati, illetve a lakossági konjunktúraindexet. Havi rendszerességű felmérésünkben ezer vállalatvezetőt, illetve ezer felnőttkorú lakost kérdezünk meg a gazdasági helyzet értékeléséről és az ezzel kapcsolatos várakozásaikról. A két csoport esetében 29, valamint 28 kérdést teszünk fel, amelyek a gazdasági élet széles körét lefedik. 

Budapest,,Hungary,-People,Visit,Fashion,Street.
Fotó: Shutterstcok

A kapott válaszok közül a kedvezők (például várhatóan javuló gazdasági helyzet) pozitív pontértéket, míg a kedvezőtlenek (a foglalkoztatás várható csökkenése) negatív pontértékeket kapnak. Ezt követően a pontértékeket átlagolva és egy mínusz 100 és plusz 100 közötti skálára alakítva kapjuk meg a konjunktúraindexeket. Így tehát minél magasabb az indexek értéke, annál kedvezőbben látják a gazdaságban végbemenő folyamatokat a háztartások, illetve a vállalatok.

Különösen érdekes a decemberben végzett felmérésünk, mivel a lakosság gazdasági közérzete meglehetősen nagy mértékben javult, és másfél éve nem látott magasságba emelkedett.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. decemberi felmérése szerint a lakosság gazdasági közérzete 3,7 indexponttal emelkedett az előző hónapban mért értékhez képest. Így a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 15,2-re erősödött. Az index értékét hosszabb időtávon vizsgálva is erős javulás tapasztalható: a 2022. decemberi értékéhez képest ugyanis a lakossági index 14,7 indexponttal növekedett. 

 

A lakossági konjunktúrakutatásban a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás novemberhez képest az ország múlt évre vonatkozó (visszatekintő) gazdasági helyzetének megítélésében volt tapasztalható. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Meglátása szerint az elmúlt egy év során hogyan változott az ország gazdasági helyzete?” 6,9 százalékponttal kevesebben (36,6 százalék) mondták azt, hogy jelentősen romlott, továbbá 0,3 százalékponttal többen (24,7 százalék), hogy kismértékben romlott, mint egy hónappal ezelőtt. Ugyanakkor növekedés (1,3 százalékpont) figyelhető meg novemberről decemberre (13,5 százalékról 14,8 százalékra) a nem változott választ adóknál. A kismértékben javult választ 4,7 százalékponttal többen (a megkérdezettek 15,8 százaléka), míg a jelentősen javult választ 0,7 százalékponttal többen (a megkérdezettek 5,6 százaléka) jelölték meg.

Decemberben a lakosság körében még egy nagyon fontos jelenség észlelhető. Nagymértékben (7,9 százalékponttal) csökkent azok aránya, akik a jövő évre 7 százalék feletti inflációt várnak.

Ez egyrészt a megjelent kedvező inflációs adatoknak (októberben már 10 százalék alatti volt, a novemberi adatot [7,9 százalék] pedig a kutatás alatt ismerhette meg a lakosság), másrészt pedig a jövőbeni kedvező várakozásoknak köszönhető. 

Kiemelendő még, hogy az indexet alkotó 27 kérdésből 24 esetében javuló érzet figyelhető meg, legyen az visszatekintő (az elmúlt egy évre vonatkozó) vagy előretekintő (a következő egy évre vonatkozó) típusú kérdés. Megjegyzendő, hogy a lakossági előretekintő kérdéseket tartalmazó részindex értéke (mínusz 13,9) utoljára 2022 áprilisában volt ilyen kedvező. 

 

Összességében véleményünk szerint a tartósan emelkedő lakossági konjunktúraérzet leginkább az infláció letörési folyamatának és a kedvező adatok megismerésének köszönhető. A lakosság egyre szélesebb körben várja az inflációt jövőre a kormány, a jegybank és az elemzők által is prognosztizált 5–6 százalékos sávba. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.