Magyarországon 2020 és 2023 között több száz kisebb-nagyobb (5–100 megawatt kapacitású) naperőmű épült, vagy állt előkészítés alatt. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2 gigawattnyi, háztartási méretű kapacitást meghaladó méretű erőművi kapacitás készült el, és további mintegy 1 gigawattnyi kapacitás van ún. „ready to built” állapotban, azaz engedélyek, tervek és földterületek birtokában, beruházásra készen, értékesíthető állapotban.    

Az elmúlt időszak volatilis villamosenergia-ármozgásai ezzel párhuzamosan mind több nagy villamosenergia-felhasználót ébresztettek rá arra, hogy valamilyen módon érdemes lenne kiszámíthatóbbá tenniük villamosenergia-igényük kielégítését. 2021 második felében 600 euró/MWh feletti nagykereskedelmi árat is mutattak a tőzsdei villamosenergia-árjegyzések, és bár mára alacsonyabb szinten stabilizálódott a villamos energia ára, sokan ráébredtek, hogy globális krízisek esetén nemcsak az árak abszolút mértéke és volatilitása okozhat problémákat, de akár az ellátás biztonság is veszélybe kerülhet. 

Ezek a körülmények már 2023-ra olyan helyzetet eredményeztek, hogy a napelempark-tulajdonosok mint eladók és a nagy villamosenergia-felhasználók mint vevők részéről is megjelentek az igények a naperőművekkel kapcsolatos tranzakciókra, ám a piaci környezet nem volt megfelelő ahhoz, hogy a vevői és az eladói szándékok egymásra találjanak. A tranzakcióknak gátat szabott a magas mellett kialakuló magas kamatkörnyezet, és a forint árfolyama körüli bizonytalanság is. 

Felsőzsolcai naperőmű park. MVM Hungarowind Kft. foto: Kallus György
Felsőzsolcai naperőmű park. MVM Hungarowind Kft. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Most azonban minden együtt áll ahhoz, hogy ezek az üzletek tető alá kerüljenek. A vevői és az eladói szándékok nem csillapodtak, a kamatkörnyezet sokkal kedvezőbbé vált, a forint árfolyama 2023 eleje óta stabilitást mutat. 

A naperőmű-tranzakciók sokkal bonyolultabbak, mint egy ingatlan adásvétele, ezért lebonyolításuk hosszadalmas és költséges folyamat, mert a döntés előtt több szempontú vizsgálatok elvégzése szükséges. 

  • Ezekben a tranzakciókban a vevő nem egy eszközt, hanem egy gazdasági társaságot vásárol meg, amelynek működését, adózását a szerződéskötés előtt át kell világítania. 
  • Ez a társaság azonban jellemzően egyetlen eszközzel, egy napelemparkkal rendelkezik, így annak műszaki tartalma meghatározó a cég további működése szempontjából. A műszaki tartalom átvilágítása éppen ezért megkerülhetetlen, hiszen nem homogén termékről beszélünk: a lokáció, a fekvés vagy éppen a beépített eszközök minősége nagymértékben meghatározza a megtérülést és a létesítmény várható élettartamát, üzemeltetési költségét. 
  • A vevők a fenti szempontok mellett az ESG-szempontoknak való megfelelést is egyre hangsúlyosabban kezelik és ehhez kapcsolódóan igyekeznek finanszírozáshoz jutni.
  • Végül, de nem utolsósorban a naperőművi kapacitások jogi környezete is átvilágítást igényel, hiszen a földhasználat és a kapcsolódást szabályozó szerződések minősége is meghatározó lehet a későbbi működés során.
  • Emellett növeli a tranzakciós költségeket az adásvételi szerződés elkészítése és a tranzakció jogi támogatása is. 

Ezek az átvilágítások és a teljes körű előkészítés akár fél évig is eltarthat, és akár az 500 ezer eurós költségszintet is elérheti. Ez a jellemzően a vevőt terhelő költségtétel általában megnehezíti az üzletek megkötését. 

További jelentős, a piacot befolyásoló körülmény, hogy a magyar állam 2024. január 1-jétől elővételi jogot létesített a maga (illetve az MVM) számára azokban az naperőműparkokra vonatkozó tranzakciók esetében, ahol a vevő külföldi jogi személy.

Ez nehézséget jelenthet az eladói oldal szereplőinek, hiszen éppen a magas tranzakciós költségek miatt elriaszthatja a potenciális vásárlók egy részét, azokat, akik nem akarják vállalni ezeket az előkészítési díjakat annak tudatában, hogy az MVM végül akár be is léphet a tranzakcióba. 

Az eladói oldal azonban sokat tehet annak érdekében, hogy ezek a tranzakciós díjak csökkenjenek, így a külföldi vevők is erősítsék a versenyt a tárgyalások során. A megfelelő minőségű dokumentáció, a jogi és műszaki paraméterek átláthatósága, egyszerűsége és minősége nagymértékben csökkentheti a tranzakciók előkészítésének költségét, így továbbra is kedvező gazdasági környezetben sok potenciális vevő szólítható meg, márpedig a jó ár elérése csak akkor lehetséges, ha van verseny az adott beruházásért. A KPMG 2024. február 6-i üzleti reggelijén a naperőművek értékét befolyásoló piaci változásokat, valamint a kapcsolódó értékesítési és finanszírozási kihívásokat járják körbe az eseményre meghívott előadók és szakértők.