BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságosak az USA biotechnológiai termékei

Az Európai Unió és az Egyesült Államok vitája a mezőgazdasági biotechnológia alkalmazásáról érinti Magyarországot is, csakúgy, mint az egész világot. Környezeti, humanitárius és gazdasági okai vannak annak, hogy olyan országokat keresünk, mint például Magyarország, amelyek a tudományos érvek szószólói lehetnek a kibővülő Európai Unióban.
2003.03.04., kedd 00:00

Az Egyesült Államok a következő egyszerű szempontokat követi a biotechnológia szabályozásában: a rendelkezéseknek tudományosan megalapozottnak, áttekinthetőnek, kiszámíthatónak és időszerűnek kell lenniük. Az amerikai előírások szigorúak, és a végtermékre koncentrálnak, nem pedig annak előállítási folyamatára. Mi azt kérdezzük: biztonságos-e az új termék? Vannak-e olyan lényeges környezeti hatások, amelyeket figyelembe kell venni? Eltér-e az új termék összetétele a hasonló hagyományos produktumétól? Összefoglalva: az USA a világ legátfogóbb szabályozási eljárását alkalmazza.

Az amerikai farmerek gyorsan alkalmazni kezdték a közel egy évtizede bemutatott, biotechnológiával létrehozott növényfajtákat. Közel 40 millió hektáron termesztettek ilyen növényeket az Egyesült Államokban a múlt évben, és több mint 50 biotechnológiai növényfajta ment már át az USA hivatalos szabályozási folyamatán. Az USA hatóságai által jóváhagyott növények és termékek biztonságosak, és naponta 283 millió amerikai és számtalan más fogyasztó használja őket szerte a világon, beleértve az európaiakat.

Az Egyesült Államok olyan környezeti előnyöket is élvez, melyeket szintén a korszerű biotechnológiának köszönhet. Kevesebb rovarirtó szert, biztonságosabb gyomirtó szereket használunk, és a talajeróziót is csökkentette a szántásmentes földművelési módszer, melyet a biotechnológiával kialakított fajták használata tesz lehetővé. Biotechnoló-giai gyapot alkalmazásával például az USA gazdálkodói 1,2 millió kilogrammal kevesebb gyomirtó szert használtak fel 2000-ben, és ezzel megtakarítottak csaknem 100 millió dollárt. Ezen új fajták környezetvédelmi előnyeit, ami egyik lényeges oka volt kifejlesztésüknek, Európában túlnyomórészt figyelmen kívül hagyják.

Humanitárius szempontból olyan termeléstechnológiákat kell alkalmaznunk, melyekkel segíteni tudunk azon a 4 milliárd emberen, akiknek napi 2 eurónál kevesebb jut a megélhetésre. Sokak számára élet-halál kérdés, hogy hozzájutnak-e az élelemhez, és mennyiért. Ráadásul egy új ENSZ-tanulmány előrejelzése szerint a világ népessége a mai 6,2 milliárdról 9,3 milliárdra fog nőni 2050-re. Az éhezésnek természetesen számos politikai és gazdasági oka van, és a technológia a megoldásnak csak egy része lehet. De ha engedjük fejlődni a biotechnológiát, olyan eszközöket adunk a mezőgazdasági termelők kezébe, melyekkel megküzdhetnek a növények kártevőivel, növelhetik a hozamokat, és gyenge talajokon is tudnak termelni.

Közelebbre tekintve is találunk azért a biotechnológiából származó előnyöket. 2002-ben az Európai Bizottság közzétette javaslatát az átfogó biotechnológiai szabályozás kérdéskörében, mely azt indítványozta, hogy az unió országaiban létező mezőgazdasági, orvosi és ipari biotechnológiai eljárásokat egységesítsék az EU égisze alatt, illetve anyagi támogatást is nyújtsanak az ún. "élettudományoknak". E dokumentum szerint 2005-re az európai biotechnológiai piac összértéke eléri a százmilliárd eurót, és 2010-re az "élettudományokkal" foglalkozó globális piac 2000 milliárd euró nagyságrendű lesz. A korlátozó jellegű jogszabályi háttér miatt azonban könnyen lehet, hogy Európa, beleértve Magyarországot is, elmarad ezen a téren. Ezáltal fontos gazdasági lehetőséget szalaszt el, amellyel egyébként jól fizetett állásokat teremthetne olyan helyeken, mint Gödöllő vagy Martonvásár.

Magyarországnak mint a régió egyik jelentős mezőgazdasági termelőjének fontos szerepe lehet a biotechnológia jövőjében. Érdemes élni az e technológiák által kínált lehetőségekkel: tisztább környezet, növekvő termelés, a gazdálkodók erőfeszítésének jobb megtérülése, jobban fizetett munkahelyek. Mint bármilyen új technológia esetében, a hatósági szabályozásnak alkalmasnak kell lennie a fogyasztói érdekek védelmére. Olyan szabályozórendszert kell létrehozni, amely foglalkozik az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem kérdéseivel, választási lehetőséget kínál a fogyasztóknak, ugyanakkor lehetővé teszi a technológia fejlődését. Ez ellentétben áll a mai európai szabályozással, és így becsaphatja az ajtót a technológia fejlődése előtt, lemondva az agrárgazdaságnak a gazdaság egészére, a környezetre és a fogyasztásra gyakorolt előnyös hatásairól. Reméljük, a magyarok részt vesznek ebben a vitában, és saját következtetésre jutnak majd erről a technológiáról.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.