Első ránézésre talán leginkább egy kis porszívó jut róla eszünkbe, a hangja pedig inkább valami halkan búgó ventilátorhoz hasonlít, de közben a mikrohullámú sütőknél is csendesebb. 

Hasznosságában azonban nem marad le a háztartási gépek sorában: elsősorban azért érdemes forró levegős sütőt (air fryer) beszereznünk, mert az egészségre kevésbé káros, mint a hagyományos olajsütők. Az olajban sült ételek fogyasztását régóta a civilizációs betegségek kialakulásának egyik fő tényezőjeként említik – mutat rá Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa. A forró levegős sütők esetén ezek a kockázatok sokkal kisebbek a felhasznált olaj összehasonlíthatatlanul kevesebb mennyisége miatt. 

A TVE 20 márka 60 forró levegős sütőjét tesztelte laboratóriumban egy nemzetközi összefogás részeként.

Happy,Family,Cooking,Morning,Breakfast,Together,In,Kitchen,At,Home.
Nagy családban nehéz mindenkinek frissen készíteni az ételt a forró levegős sütőben.
Fotó: Shutterstock

Gondoljuk át a főzési szokásainkat

„Mielőtt sietve elkezdenénk böngészni, hogy éppen melyik boltban találunk akciós air fryert, érdemes végiggondolnunk az étkezési és a főzési szokásainkat” – hívja fel a figyelmet Dénes Júlia, majd hozzáteszi: termék és termék között is van különbség, ráadásul nem csak az árakban. A tesztben a pontozás során a legnagyobb súllyal a TVE a sütés minőségét vette figyelembe, ezenfelül vizsgálta a termékek energiafogyasztását, hogy mennyire felhasználóbarát a mindennapi használat során, az árucikkek minőségét, illetve hogy mennyire biztonságosak elektromos és termikus szempontból.

Air,Fryer,Homemade,Grilled,Potato
A forró levegős sütőben készült ételek íze más lesz, mint a hagyományos olajos frízben sülteké.
Fotó: Shutterstock

Mit fontoljunk meg vásárlás előtt?

Fel kell készülnünk arra, hogy a forró levegős sütőben készült ételek íze más lesz, mint a hagyományos olajos frízben sülteké. Nem jobb, vagy nem rosszabb, más. Ezzel együtt egészségesebb is, hiszen kevesebb olajat használunk az ételek elkészítéséhez.

  • A méret a lényeg – ha ritkán használnánk, azért, ha sűrűn, akkor azért fontos ennek is utánajárni vásárlás előtt. Ha a pulton tárolnánk – mert várhatóan gyakran tervezzük használni –, jó előre ki kell alakítani a helyét, és lemérni, hogy oda fér-e, ahová terveztük. Ha pedig ritkán használnánk, ott tároljuk, ahol nem kell minden nap kerülgetni és porolgatni a konyhapulton.
  • Nagy családi vacsorákat nem igazán tud kiszolgálni egy forró levegős sütő, vagy legalábbis nem mindegyik. A tesztelt termékek esetén 300 grammtól 1,5 kilogrammig terjed az elkészíthető ételek mennyisége. Ha nem szeretnénk egyesével készíteni az adagokat a családtagoknak, akkor ez az az adat, aminek először járjunk utána.
  • Dénes Júlia szerint a fentieken túl több funkció könnyítheti meg a feladatunkat a termék használata során. Ilyen lehet a kukucskálóablak, az időzítő, a hőmérséklet-szabályozás, a keverőlapát, az intelligens vezérlés vagy az extra rekesz, aminek a segítségével kétféle ételt is készíthetünk egyszerre.
  • Továbbá „nagy áldás”, ha a termék alkatrészei mosogatógépben moshatók. „Vásárlás előtt erről se feledkezzünk meg tájékozódni” – figyelmeztet a TVE munkatársa.

Mit mutat a teszteredmény?

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 21 és 161 ezer forint között mozgott. 

A legdrágább Sage SOV860BSS4 The Smart Ove Air Fryer az összesítésben elért 53 százalékos eredményével a lista végén kullog. Főleg azért, mert lassan készül el benne szinte minden étel. 

Emellett az energiával sem bánik gazdaságosan. Ehhez képest a tesztelt termékek közül a legolcsóbb, Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer összesítésben 61 százalékos eredményt ért el. Viszonyításképpen: a legjobban teljesítő termék 79 százalékos eredménnyel végzett, a teszteredmények átlaga pedig 64 százalék. 

„De nemcsak ár, hanem márka alapján sem érdemes egyértelmű döntéseket hoznunk” – veti közbe Dénes Júlia. Például a fent említett Tristar forró levegős sütő kistestvére, a Tristar FR-6990 – Crispy Fryer 30 ezer forintos átlagáron érhető el, és összesítésben 51 százalékos eredményt produkált. Tehát drágább és rosszabb.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy már 40 ezer forintért találunk olyan alapmodelleket, amelyek használata biztonságos, minőségi anyagból készültek ráadásul a sütési eredményeik is megfelelők. Természetesen ha szeretjük az extra hasznos funkciókat és beállításokat vagy a szép dizájnt, azokat külön meg kell fizetnünk.