A többéves pénzügyi megállapodásokat az EU külön-külön köti meg mind a tíz kelet- és közép-európai tagjelölttel, köztük hazánkkal. Az Európai Bizottság ma minden bizonnyal jóváhagyja a megállapodások tervezetét -- erősítette meg a Reuters értesülését a Világgazdaság érdeklődésére az Európai Bizottság egyik brüsszeli tisztviselője.
Ezt követően brüsszeli megítélés szerint a segélyprogram tényleges megindítása már csak azon múlik, hogy egy-egy tagjelölt mikorra tudja akkreditáltatni nemzeti SAPARD-ügynökségét. Mint ismert, Magyarországon az előakkreditációt az Állami Számvevőszék végzi, de leghamarabb csak januárban kezdheti meg (VG, 2000. november 20.). Ezt követően pedig még az EU-nak is jóvá kell hagynia az akkreditációt. "A holnapra várható döntés után mindenesetre a labda most már a tagjelölt országok térfelén pattog" -- fogalmazott brüsszeli forrásunk.
A SAPARD lebonyolítása során a tagjelöltek hatóságai nagy szabadságot kapnak, s ehhez jól ellenőrzött intézményeknek kell végezniük a napi menedzsmentet. Brüsszeli forrásunk ezzel indokolta, hogy az EU várhatóan igen szigorúan bírálja majd el a SAPARD-ügynökség akkreditálásának tagjelölt országbeli menetét. Korábbi jelzések értelmében a brüsszeli elbírálás három hetet vehet igénybe.