BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maestro Greenspan

Alan Greenspan jelentős érdemeket szerzett az utóbbi években tapasztalt fellendülés gazdaságpolitikai megalapozásában -- állítja most megjelent könyvében Bob Woodward. A Watergate-botrány kirobbantásában kulcsszerepet játszó publicista munkájában -- amelyből a Washington Post közöl részleteket -- többek között elemzi a Fed elnökének szerepét a kilencvenes évek deficitcsökkentő fiskális programjaiban.

A könyv -- melynek címe "Maestro: Greenspan's Fed and the American Boom" -- egyik fejezetében elmondja, hogy az erdetileg a Republikánus Párthoz közel álló Fed-elnöknek mennyi problémája volt a nyolcvanas--kilencvenes évek fordulóján George Bush akkori elnök gazdasági tanácsadóival. Bill Clinton választási győzelme után -- az akkor már ötödik éve a jegybanki szervezet élén álló -- Greenspan 1992 végén Arkansas államba látogatott, ahol előadást tartott a frissen megválasztott elnöknek modern makrogazdasági ismeretekből.



Felhívta Clinton figyelmét, hogy az irányadó -- a Fed által befolyásolható -- rövid lejáratú kamatok 3 százalékon állnak, és az akkor még harmatgyenge fellendülés alátámasztására egy ideig még maradhatnak is az adott szinten. Hozzátette azonban, hogy a hosszú lejáratokon 7 százalékos és a piacok által diktált kamatszintek az irányadóak, ami önmagában is képes visszafogni a konjunktúrát. Az eltérés -- magyarázta Greenspan -- a befektetők által bekalkulált inflációs prémium miatt van, amelyet olyan várakozások táplálnak, hogy az -- akkor 300 milliárd dollár körül járó -- éves költségvetési hiány robbanásszerűen tovább növekszik, és kezelhetetlenné válik.



A kalkulációkban a befektetők a deficitnek a Reagan-elnökség alatti szakadatlan növekedéséből és a hetvenes években tapasztalt stagflációból indultak ki, ezért a Fed elnök azt tanácsolta Clintonnak, hogy meg kell törni az ilyen irányú várakozások ördögi körét, mégpedig a deficit erőteljes csökkentésével, illetve esetleges felszámolásával.



Ha ez sikerülne -- érvelt Greenspan --, akkor elkezdődhetne a jelzáloghitelek tömeges, kedvezőbb feltételek melletti újrafinanszírozása, ennek nyomán pedig jelentős fogyasztói kereslet szabadulhatna fel, ami óriási lökést adhatna a konjunktúrának. Ezzel párhuzamosan a kötvények hozama esehetne, ami azt jelentené, hogy hatalmas tőkék indulnának meg a részvénypiacok felé, tovább gerjesztve a növekedést. A könyv szerint Clinton ezt a leckét követte az egymást követő költségvetési tervek összeállításakor, ami elvezetett a páratlan erejű és időtartamú fellendüléshez, ami immár önmagában hozza a duzzadó költségvetési többleteket.



A könyvről szólva a Reuters kiemeli, hogy a szerző, Woodward elhárította azokat a kérdéseket, hogy kik szolgáltak forrásul a 272 oldalas anyag összeállításához. A hírügynökség azonban -- a Fed berkeiből származó értesülésekre hivatkozva -- megjegyzi, hogy az egyébként titokzatos Greenspan bizonyos kérdések megvilágítása céljából maga is segíthetett.


Bizalmas részletek az amerikai boom okairól Alan Greenspan jelentős érdemeket szerzett az utóbbi években tapasztalt fellendülés gazdaságpolitikai megalapozásában -- állítja most megjelent könyvében Bob Woodward. A Watergate-botrány kirobbantásában kulcsszerepet játszó publicista munkájában -- amelyből a Washington Post közöl részleteket -- többek között elemzi a Fed elnökének szerepét a kilencvenes évek deficitcsökkentő fiskális programjaiban. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.