Magyar gazdaság

Nem jó a kukoricaalku

Hazai és nemzetközi pereket valószínűsít a kereskedőket és a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség az unióval kedd hajnalban kötött "kukoricamegállapodás" miatt. Makay György, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: az EU erejével és helyzetével visszaélve nyomást gyakorolt a magyar kormányra, sőt megzsarolta Magyarországot a borral kapcsolatos kedvezmények esetleges megtagadásával.
A főtitkár szerint az unió mindezek következtében hátrányos és megkülönböztető engedélyezési módszert diktált hazánkra az étkezési kukorica esetében. Hangsúlyozta: Magyarország nem termel külön étkezési és árukukoricát, így a kikényszerített engedélyezéssel tovább csökken majd a hazai takarmányozási árualap. A szövetség ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy az idei kukoricatermés legfeljebb a belföldi igényeket fedezi, vagyis a teljes exporttilalom fenntartására az egész szezonban szükség lenne.
A Gabonaszövetség nehezményezi, hogy az uniós tárgyalások kapcsán az FVM nem kérte ki az érdekeltek szakmai véleményét. Ezért a szervezet most Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét is felhívta a megállapodás veszélyeire. A szervezet szerint a fokozódó takarmányhiány drága importot eredményezhet, ami a húsdráguláson keresztül inflációgerjesztő lehet. A valószínűsíthető perek anyagi következményeit és a behozatal többletköltségét meg kell térítenie az államnak -- szögezte le Makay.

(VG)-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek