Magyar gazdaság

Sokan összejátszásra gyanakodnak

Egyelőre nincs uniós szintű vizsgálat az UMTS-tendereken való esetleges összejátszások miatt, aminek gyanúját az olasz árverés gyenge hozama is erősítette. Ausztriában meglehetősen gyenge eredményt hozott az aukció első napja, Spanyolország viszont utólag akar jelentős összegeket kivetni a korábbi pályázatok nyerteseire.

Az olaszok által rendezett aukció kudarca nyomán olyan hírek bukkantak fel, hogy Róma esetleg a brüsszeli bizottság versenyfelügyeleti szerveihez fordul, a körülmények kivizsgálását kérve. Egy ilyen értelmű hírt a Financial Times is közzétett, amelyet Brüsszelben azzal cáfoltak, hogy Olaszországból nem érkezett hivatalos felkérés. Ha viszont ilyen jelzés érkezne, akkor az uniós versenyfelügyeleti szervek haladéktalanul akcióba lépnének -- közölte a bizottság szóvivője. Rómában viszont az ott tevékenykedő -- Antitrust nevű -- versenyfelügyeleti hatóság kijelentette, hogy összejátszás gyanúja miatt részletekbe menő vizsgálatokat folytat a csalódást keltő eredménnyel zárt, múlt heti aukció ügyében. Akkor az egyik résztvevő korai visszalépése miatt az eredetileg remélt 25 milliárd euró körüli koncessziós díjnak alig a fele jött össze.

Az EU-szintű fellépést elvileg ösztönözheti, hogy Hollandiában az illetékes minisztérium máris meghallgatásokat kezdeményezett, mert összejátszásra utaló értesülések birtokába jutott -- jelenti a Reuters. Két pályázó képviselői -- a kiírásban megfogalmazott kifejezett tilalom ellenére -- állítólag találkoztak az aukció első napján, július 6-án, ahol megvitatták, hogy egyikük visszalép, ha a másik cserébe csatlakozási lehetőséget kínál fel a saját hálózatához. A hatósági meghallgatáson a két fél gyökeresen eltérő módon interpretálja a történteket.

Spanyolországban az borzolja a kedélyeket, hogy a kormány utólag harmincszoros díjat követel a márciusban egyszer már kedvező feltételekkel -- úgynevezett "szépségversenyes" eljárással -- kiadott koncessziókért. Az érintett cégek szerint teljesen felborítaná üzleti terveiket, ha a vállalt szoros beruházási határidők miatti jelentős költségtöbbleteiket most pótdíjakkal is ki kellene egészíteni.

Ausztriában a tegnap kezdett kiárusítás ötödik köre után 8,901 milliárd schilling (647 milló euró) jött össze -- jelenti a Reuters. Az óvatos eljárás megerősítette azokat a feltételezéseket, hogy rövid árverésre és viszonylag csekély bevételre lehet számítani. Az osztrák pénzügyminiszter maga is csak minimális bevételnek megfelelő összeget kalkulált a költségvetésbe.


Alacsony bevételek az európai UMTS-árveréseken Egyelőre nincs uniós szintű vizsgálat az UMTS-tendereken való esetleges összejátszások miatt, aminek gyanúját az olasz árverés gyenge hozama is erősítette. Ausztriában meglehetősen gyenge eredményt hozott az aukció első napja, Spanyolország viszont utólag akar jelentős összegeket kivetni a korábbi pályázatok nyerteseire. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek