BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több milliárd forint a tét

A választott bíróság várhatóan néhány héten belül dönt az M3-as Gyöngyös és Füzesabony közötti szakaszát építő konzorcium és az Állami Autópálya Kezelő Rt. (amely az ÉKM Autópálya Rt. jogutódja) közötti perben -- tudta meg lapunk. Információink szerint a mintegy harminc vitás ügyből álló "csomag" tétje meghaladja a négymilliárd forintot.

Az M3-as autópálya Gyöngyös és Füzesabony közötti, 1998 őszén átadott szakaszára a szaktárca 1995 végén írta ki a kétfordulós nyílt nemzetközi versenytárgyalást. A tender második fordulójára lehetőséget kapott hat pályázó közül öten tettek ajánlatot a második menetben. Közülük a Betonútépítő Nemzetközi Rt. által vezetett konzorcium (M Három Konzorcium) -- tagjai a Magyar Aszfalt Kft., a Hídépítő Rt. és az Ilbau GmbH, fő alvállalkozójuk pedig a Strabag Hungária Kft., valamint a francia Transroute cég -- került ki nyertesként.



Mint arról korábban is hírt adtunk, a nyertes ajánlat 24 milliárd, a legdrágább ajánlat pedig 37 milliárd forint volt. A nyertes pályázó azonban előre nem kalkulált többletköltséget jelzett, az emiatt keletkezett igényét pedig bejelentette a beruházónak. Lapunk úgy tudja, hogy az M3-as több mint két éve átadott szakaszát építők mintegy harminc tétellel -- egyebek között az inflációs veszteséggel, az egyes munkák tervezettnél későbbi elvégzése miatti többletköltséggel és műszaki változással -- indokolták a pluszösszeget. Az ennek alapján felmerült követelést a szerződéses feltételeknek megfelelően a beruházás lebonyolítására pályázat útján kiválasztott mérnök bírálta el.



Az építtető elutasította a vállalkozói igényeket, ezért a Betonútépítő vezette konzorcium a választott bírósághoz fordult. (A két fél a szerződéskötéskor kikötötte, hogy vitatott ügyekben választott bíróságot vesz igénybe.) Az ÉKM Autópálya Rt. (amelynek jogutódja az Állami Autópálya Kezelő Rt.) elleni per értéke -- értesüléseink szerint -- összeségében meghaladja a négymilliárd forintot.



A tavaly kezdődött pereskedés során már több tárgyalást tartottak. Ezalatt a választott bíróság "körbejárta" az ügyeket. Várhatóan több tárgyalás már nem lesz, és a döntés heteken belül megszületik -- értesült lapunk.


Rövidesen döntés várható a sztrádaperben A választott bíróság várhatóan néhány héten belül dönt az M3-as Gyöngyös és Füzesabony közötti szakaszát építő konzorcium és az Állami Autópálya Kezelő Rt. (amely az ÉKM Autópálya Rt. jogutódja) közötti perben -- tudta meg lapunk. Információink szerint a mintegy harminc vitás ügyből álló "csomag" tétje meghaladja a négymilliárd forintot. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.