Magyar gazdaság

Verőce befektetőket vár

A könnyűipar megtelepítésében és a minőségi turizmusban látja Verőce s egyszersmind a váci kistérség fejlődésének lehetőségeit a település polgármestere. Bethlen Farkas úgy véli, hogy az együttműködés teremtheti meg a továbblépés alapjait az elmúlt negyven év alatt meglehetősen mostohán kezelt térségben.

Több könnyűipari céggel folytatott puhatolózó tárgyalásokat egy esetleges beruházásról a verőcei polgármester -- egyben a 20 települést átfogó váci kistérség elnöke --, konkrét megállapodás azonban még nem született. A községben jelenleg alig van munkalehetőség, néhány iparost és vállalkozót leszámítva a munkaképes lakosság nagyobb része Budapestre, Vácra, Dunakeszire ingázik. Pedig a feltételek adottak -- állítja Bethlen Farkas, aki két évvel ezelőtt függetlenként foglalta el a polgármesteri széket. Verőcén teljes egészében kiépült a közműhálózat, van szakképzett munkaerő, a Duna bal partján lévő településeket elkerülő 2/A autóút elérhető közelségbe hozta a fővárost. Emellett a képviselő-testület nemrégiben úgy döntött: ha valaki ezer négyzetméternél nagyobb könnyűipari üzemet épít a településen, öt éven át adókedvezményt kap.Bethlen Farkas elmondása szerint azért esett a választás a könnyűiparra, mert így tudják legjobban megőrizni a térség természeti szépségét, érintetlenségét. Az elmúlt negyven év alatt meglehetősen mostohán bántak a Dunakanyar bal oldalával -- miközben a szemközti Visegrádot és környékét fejlesztették --, így azonban nem is pusztult annyira a környezet, s ez alkalmassá teszi a környéket a minőségi turizmusra. Váctól Szobig két kistérség hét polgármestere fogott össze, hogy megszépítse a környezetet. Egységes arculatot szeretnének kialakítani a Dunakanyar bal partján: kerékpárutat építenek, megtisztítják, parkosítják, virágokkal telepítik be a falvakat, s közösen szervezik a Dunakanyar művészeti heteket. A programokat pályázati összegekből valósítják meg, s remélik, hogy a PHARE-pénzekből a közeljövőben ennek a térségnek is jut majd.Az idegenforgalom egyelőre gyerekcipőben jár, holott az adottságok meglennének például a vízi vagy a lovasturizmushoz. Sokan persze már felfedezték maguknak Verőcét, ahol a 2800 lakosra a nyári hónapokban 5-6 ezer víkendező jut. Ez némi bevételhez juttatja a falut az idegenforgalmi adó révén, de ez a helyben keletkező szerény mértékű adóbevétellel együtt is csak csepp a tengerben. Így az önkormányzat jószerivel a központi elosztásra van utalva, évente 260 millió forintból gazdálkodhat.

Adókedvezmény a könnyűiparnak A könnyűipar megtelepítésében és a minőségi turizmusban látja Verőce s egyszersmind a váci kistérség fejlődésének lehetőségeit a település polgármestere. Bethlen Farkas úgy véli, hogy az együttműködés teremtheti meg a továbblépés alapjait az elmúlt negyven év alatt meglehetősen mostohán kezelt térségben. K. K.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek