Magyar gazdaság

A Hozam és az MNB szerződése

A Hozam Rt. havi 5,45 millió forintért plusz a helyszíni tárgyi költségek utáni átalányért ellenőrizte a CW Bank AG végelszámolásának folyamatát -- tudtuk meg. A társaság vezérigazgatója szerint a díjazást nem lehet összehasonlítani a végelszámolást végzők javadalmaztatásával. A CW Bank-ügy nyomán módosítani tervezik a jegybanktörvényt, növelve a parlament ellenőrző szerepét.

A Hozam Vagyonkezelő Könyvvizsgáló és Tanácsadó Rt. a Magyar Nemzeti Bank vezetésétől kapott megbízási szerződés alapján ellenőrizte a CW AG végelszámolásának folyamatát, s a társaság szerződésileg megállapított díjazása havi 5,45 millió forintra szólt, ami felett a helyszíni tárgyi költségekre átalányt kapott -- közölte a Világgazdasággal Ondrék András, a szolnoki székhelyű társaság vezérigazgatója. Hozzátette: olyan szakértőket is be kellett vonniuk a munkába, akik a szükséges (az osztrák jog által is elismert) szakképzettséggel rendelkeznek; ezek költségét a Hozamnak kellett állnia. Hozzáfűzte: a Hozam Rt. szakértői több száz munkanapon át dolgoztak a CW AG ügyeivel, ezért kapták a díjazást, amit semmilyen módon nem lehet összehasonlítani bárkinek a végkielégítésével.
Mint a lapunk birtokába került dokumentumból kiderül, a Hozam feladata a végelszámolás folyamatának, az elfogadott nyitómérleg, illetve a végelszámolási költségvetés teljesülésének, továbbá az eszközök értékesítése során felhasznált módszereknek és elért eredményeknek a folyamatos nyomon követése volt. A Hozamnak -- előírt tárgykörben -- havonta olyan jelentést kell tennie, amely hitelesíti és értékeli a végelszámolók által készített havi jelentéseket; elemzi és értékeli a tárgyidőszakban megvalósult, jóváhagyott, illetve a korábban jóváhagyott körben a feltételeiben megváltoztatott workout tranzakciókat a gazdasági ésszerűség szempontjait és a megbízó esetleges kifejezett érdekeit is figyelembe véve -- áll egyebek között a megbízási szerződésben.
A Hozam szakértői több száz munkanapot dolgoztak Bécsben -- közölte Ondrék. Hozzátette: a jegybankkal a kapcsolat mindvégig példás volt, miközben a Hozam élvezte a megbízó tulajdonosát képviselő pénzügyminiszter bizalmát (ez utóbbit egyébként a megbízási szerződés egyik pontja is kimondta).


A Hozam Rt. havi 5,45 millió forintért plusz a helyszíni tárgyi költségek utáni átalányért ellenőrizte a CW Bank AG végelszámolásának folyamatát -- tudtuk meg. A társaság vezérigazgatója szerint a díjazást nem lehet összehasonlítani a végelszámolást végzők javadalmaztatásával. A CW Bank-ügy nyomán módosítani tervezik a jegybanktörvényt, növelve a parlament ellenőrző szerepét. B. J.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek