Az idén 4 százalékkal több beteget kezeltek a kórházakban, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) decemberre az eddigi -- betegesetenként járó -- 75 500 forintos alapdíj helyett csupán 60 776-ot utalt át az úgynevezett aktív betegek (nem krónikus ellátásra szorulók) gyógyítására. Az év utolsó hónapjára ennyi jutott a 188,6 milliárd forintos, zárt összegű fekvőbeteg-ellátásra megállapított költségvetésből. Ez nem érhette villámcsapásként a döntéshozókat, ám a biztosító zárszámadásakor -- elutasítva az egészségügyi bizottság indítványát -- nem a kórházi, hanem a gyógyszerkassza előirányzatát növelték. Döntöttek arról is, hogy a gyógyszerbüdzsé maradványából pótolható a kórházi hiány.
Kőrössy Péter, az OEP gyógyszerügyi főosztályvezetője arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy november 30-ig a 152 milliárdos kassza 89 százalékát költötték el a gyógyszerárak támogatására. Októberben 12 milliárdot, novemberben 13,4 milliárd forintot fizettek ki e célra. Optimista becslések szerint az év végéig 150 milliárdos kiadás várható, ez esetben 11 százalékos lenne a kassza túllépése a tervezetthez képest. (Tavaly 14, azelőtt 32 százalékkal lépték túl a költségvetést.) Egy teljes havi költés biztonsággal nem mondható meg, egy esetleges járvány ugyanis akár 1 milliárd forintos többletkiadással is járhat. A főosztályvezetőtől megtudtuk azt is, hogy a gyógyfürdőellátás 2,4 milliárdos költségvetését november végéig 400 millióval túllépték, de a gyógyászati segédeszközök 23,95 milliárd forintos kasszájából mindösze 20,5 milliárdot költöttek el.
Donkáné Verebes Éva, az OEP finanszírozási főosztályvezetője lapunk munkatársának elmondta: a biztosító a kórházaknak minden hónapban az ellátott betegek száma és a betegség súlyossága alapján fizeti a költségeket. A 75 500 forintos, esetenként járó alapdíj a beavatkozásoktól függően nő, a súlyos betegeknél jelentősen. E mellett a betegforgalom 4 százalékos növekedése is oka annak, hogy decemberre ötödével kevesebb alapdíjjal számolhatott a biztosító. A kórházak kérésének megfelelően december 20-án utalnák át számukra a pénzmaradványt, a további megtakarítást pedig 27-én juttatnák el hozzájuk. A kórházi kassza hiánya egyébként 2,9 milliárd forint.
A Magyar Kórházszövetség garanciát kért arra, hogy a gyógyintézmények a karácsnyi ünnepek előtt hozzájussanak a pótlólagos pénzhez. Ajkay Zoltán elnök szerint december utolsó hetében már nem sokra mennének a segítséggel, hiszen a két ünnep között a pénzintézetek nyitva tartásának bizonytalansága miatt kétséges, hogy a kórházak kiegyenlíthetik a tartozásaikat. A finanszírozás kérdéseiről december 12-re tanácskozásra hívták az intézmények vezetőit.