Ion Iliescu, a PDSR elnöke és államfőjelöltje, valamint Adrian Nastase kijelölt miniszterelnök leszögezte: semmilyen formában nem kíván együttműködni a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párttal (PRM). Részletesen szóltak emellett a tervezett kisebbségi kormány összetételéről és céljairól.
A kormány a lehető legrövidebb időn belül szeretné az államosított javak visszaszolgáltatásáról szóló törvény elfogadását abban a formában, ahogy a szenátus már jóváhagyta. Adóreformmal ösztönözni kívánják a külföldi és a hazai beruházásokat, csökkenteni a vállalkozásokat gátló bürokratikus adminisztrációt, tervezik a külföldi beruházások kódexének elfogadását -- számol be a beszélgetésről az MTI.
Az új kormány szeretne középtávú megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal. Bíznak abban, hogy sikerül megállapodni arról, a költségvetés jövő évi hiánya a GDP 4,5 százaléka legyen. A nagy veszteséggel termelő állami óriásvállalatok kérdését úgy szeretnék megoldani, hogy az ne okozzon társadalmi feszültségeket.
A PDSR elkötelezte magát a privatizáció folytatása mellett. Az idegenforgalom terén például néhány hónap alatt magánkézbe kívánnak adni minden szállodát, de tervezik a közüzemi szolgáltatások magánosítását is.
A választási kampányban a PDSR komoly szociális védelmet ígért: ezt elsősorban a gazdaság fellendítésével, új munkahelyek teremtésével kívánják teljesíteni. "Nem állunk neki pénzt osztogatni, mert az csak néhány hónapra odázná el a problémát" -- mondta Nastase. A leendő miniszterelnök leszögezte, hogy az államapparátusban az első fél évben semmiképpen nem tervezik a költségek növelését, sőt a minisztériumi alkalmazottak létszámát 30-40 százalékkal csökkenteni kívánják.