Mindössze 226:214 arányban támogatta a parlament a Szabadság Unió (UW) korábbi elnökét a szavazáson. Az AWS egyik képviselőjének obstrukciója fél órával késleltette a döntés meghozatalát, ám az ő és néhány párttársa nemleges szavazata végül kevésnek bizonyult a kisebbségben kormányzó AWS és a korábbi koalíciós partner UW megállapodásának felborításához.
Ami ma történt, jó előjel a 2001-es költségvetés elfogadásához -- nyilatkozta a Reutersnek Miroslaw Sekula kormánypárti képviselő. Az UW korábbi elnöke támogatásáért cserébe a saját voksait ajánlotta fel az AWS-nek a jövő évi büdzsé megszavazásához, mely, ha megtörténik, elhárítja a kormány számára alighanem bukást jelentő előre hozott választások veszélyét. Balcerowicz január 1-jén veszi át a posztot, addigra lemond parlamenti mandátumáról. Elődje, Hanna Gronkiewicz-Waltz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnöki székébe távozik.
Elemzők szerint kedvező jel, hogy egy ilyen súlyú gazdasági kérdésben a baloldali elnök -- aki Balcerowiczot jelölte --, valamint a jobboldali kormánypárt és a liberális UW össze tudott fogni és felelősen dönteni. Aleksander Kwasniewski államfő pártja a parlamentben Balcerowicz ellen szavazott, amit magyarázhat, hogy a külföldön elismert közgazdász hazájában igen népszerűtlen nyers modora okán, és pártjában is többen tekintélyelvű vezetéssel vádolták. Megfigyelők úgy tartják, nem módosulnak jelentősen a jegybankon belüli erőviszonyok, és az új elnök azonosulni fog a monetáris politikai tanács többi kilenc tagjának a növekedést jövőre várhatóan jobban bátorító politikájával.