A brit egészségügyi minisztérium becslése szerint a dohánytermékek reklámozásának tilalma hosszú távon a dohányosok számának 2,5 százalékos csökkenéséhez vezetne, évente mintegy 3 ezer életet mentve meg -- tudósít a Reuters. Két éve a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2005-re a felnőtt lakosságon belül a dohányosok aránya a jelenlegi 28-ról 26 százalékra, majd 2010-re 24-re csökkenjen.
A reklámtilalom ötlete Nagy-Britanniában már három évvel ezelőtt felvetődött. Akkor nagy port vert fel Tony Blair miniszterelnöknek a Forma--1 számára tett azon ígérete, mely szerint a brit futam mentességet élvezne az új szabályok alól. Kiderült ugyanis, hogy Bernie Ecclestone, a versenysorozat ura, előzőleg egymillió fontos adományt juttatott a Munkáspártnak. A párt az adományt később visszaadta.
Az ellenzéki konzervetívok, korábbi álláspontjukkal ellentétben, most a javaslat támogatását ígérik. A lordok házának egyetértése viszont nem vehető biztosra. Ha azonban a tervezet még a várhatóan májusra kiírandó választások előtt törvényerőre emelkedik, már a nyár folyamán életbe léphet. Rendelkezései megegyeznének az Európai Unió azon direktívájában foglaltakkal, amelyet az Európai Bíróság októberi döntése nyomán uniós szinten nem alkalmazhatnak.
A brit kormány a dohányáruk reklámozásának tilalma mellett 14 egyéb törvényjavaslatot szeretne elfogadtatni a parlamenttel annak következő ülésszaka alatt. Az egészségügyi szféra teljesítményének javításával külön javaslat foglalkozik -- a két kérdést azért választották szét, hogy a dohányáruk reklámozásának ügye ne vesszen el az egészségügy átfogó reformjában.