Hétfőn éjszakába nyúló rendkívüli ülésükön az EU mezőgazdasági miniszterei egyhangúlag áldásukat adták az Európai Bizottság javaslatára, miszerint nem kerülhet a táplálkozási láncba egyetlen 30 hónapnál idősebb szarvasmarha sem, amelyen nem végezték el a szivacsos agysorvadásos marhakór (BSE) kimutatására szolgáló tesztet. Ezt megelőzően az állati eredetű fehérjék takarmányozási célú felhasználásának féléves tilalmáról döntöttek a szakminiszterek.
David Byrne, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi illetékese az MTI szerint elismerte, hogy "szuperszigorú" és rendkívül drága óvintézkedésekről van szó, ám a fogyasztói bizalom helyreállítása és a közegészség védelme miatt szerinte szükség van ilyen határozott fellépésre. Az uniós takarmányipar vonakodva ugyan, de szintén támogatta a szigorítást, nehogy magára vonja a fogyasztók haragját -- írja a Reuters. Őszinte örömet egyedül Nagy-Britannia részéről váltott ki az állati takarmányok betiltása: a szigetországban ugyanis 1996 óta érvényben van ilyen korlátozás, és az uniós szintű tilalmat az eddigi versenyhátrány megszűnéseként értékelik.
Hivatalos adatok egyelőre nem ismertek az intézkedések hatálya alá eső szarvasmarhák kivonásának költségéről, de a megállapodás értelmében a számla 70 százalékát közösségi forrásokból fedezik. Az állati eredetű takarmányok növényi fehérjékkel történő kiváltása szintén súlyos összegekbe -- iparági becslés szerint egyedül Németországban évi 1-1,8 milliárd márkába -- fog kerülni.
Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a brüsszeli költségvetési biztos, Michaele Schreyer igyekszik felkészíteni a tagállamok kormányait: a rájuk eső költséghányad emelkedhet. Az EU jövő évi agrárköltségvetési előirányzatában mindössze 1,2 milliárd euró tartalék szerepel, amit a szarvasmarhapiac 10-12 százalékos szűkülése teljesen felemésztene -- írja a Neue Zürcher Zeitung. Amennyiben a marhakór visszaszorítására hozott intézkedések nagyobb költségkihatással járnak, akkor csak két kiút van: vagy az agrárbüdzsé más tételeit kell megkurtítani, vagy pedig a 2006-ig érvényes költségvetési alkut újratárgyalni -- amit Brüsszel elképzelhetetlennek tart.