Csökkenti a költségvetés főösszegét a horvát kormány 49,67 milliárd kunára (6 milliárd dollár) -- jelentette ki Ivica Racan miniszterelnök a 2001. évi büdzséről szóló törvényjavaslat benyújtásakor. Eredetileg 50,855 milliárdot terveztek, de a hiány mérséklése céljából további megtakarításokat írtak elő, ami lehetővé teszi az IMF-fel a megállapodást. A hiány ennek következtében a GDP 4,9 százaléka lesz 7,2 százalék helyett -- jelenti a Reuters.
Mivel a jövőre tervezett privatizációs bevétel is mintegy 4 milliárd kunával, 8,5 milliárdra csökken, a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadásokat nem lehet tovább növelni újabb kölcsönök felvétele nélkül. A kormány azt tervezi, hogy csak a régi adósságok 2001-ben esedékes szolgálatát fedezi hitelből. "Ez az alapja annak, hogy elérjük a hosszú távú egyensúlyt" -- mondta Racan.
A GDP idei növekedése várhatóan 3 százalék lesz, az 6 százalékkal nő, és mivel a kormány örökölt adósságának nagy részét törlesztette, a gazdaságban erősen javult a likviditás -- jelentette ki Racan a horvát HINA hírügynökség szerint. A munkanélküliség még aggasztóan nagy, de a kormányfő arra számít, jövőre csökkenni fog. Az eladósodás és az fokozódásának fékezése céljából mérsékelni kell a szociális kiadásokat -- nyilatkozta a kormányfő.
Hasonló gondolatokat fejtett ki Mate Crkvenac pénzügyminiszter. Ő azonban rámutatott az export, a mezőgazdaság, az idegenforgalom és a hajógyártás, továbbá a közepes és kisvállalatok támogatásának szükségességére is. A jóléti kiadásokat keveslőknek válaszolva rámutatott, a költségvetés előírja a tartozások megfizetését a nyugdíjasoknak, és pénzt ad a családi pótlékra.
Jól tájékozott forrás a Reuters tudósítójának azt mondta, az új költségvetés tervezete többet teljesít az IMF kívánságai közül. A valutaalap a tárgyalások novemberi megszakítása után közölte, december közepén hajlandó tovább folytatni őket, ha a kormány változtat álláspontján. A kormány azóta meghívta az alap küldöttségét, és azt december 12-ére várják Zágrábba. Arra számítanak, hogy még az idén szándéklevelet írnak alá.