A Széchenyi-tervhez kapcsolódó pályázat beadási határideje 2001. február 19. Az a Magyarországon bejegyzett társaság vagy egyéni vállalkozó vehet részt, amely (aki) a 2000. évben jelentős gazdasági eredményt, kiemelkedő hasznot ért el nagy jelentőségű innováció, azaz magas színvonalú új termék, eljárás, szolgáltatás létrehozása és piaci bevezetése révén -- közölte Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Az innováció alapja lehet többek között kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how, technológiatranszfer.
A pályázat meghirdetésében többek között a gazdasági, az agrár-, az oktatási és a környezetvédelmi tárca is közreműködik. A további kiemelkedő innovációs eredmények elismerésére az említett négy tárcán kívül a Magyar Szabadalmi Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány is alapított díjakat, amelyek átadására jövő év márciusában kerül sor.
Az innováció kiemelkedően jó eszköz arra, hogy valamely arra érdemes cég, vállalkozás ismertté váljon mind a bel-, mind a külpiacon -- hangzott el. Ennek egyik eklatáns példájaként említették a Richter Gedeon Rt. innovációs díjban részesített gyomorfekély-ellenes készítményét, amelyet ma már dollármilliókért exportálnak külföldre, többek között az Egyesült Államokba és Japánba.