Számos hiányosságot találtak az Európai Unió revizorai a SAPARD Hivatal felkészültségében -- reagált a Világgazdaság értesüléseire (VG, december 4.) Baintner Ferenc, a SAPARD Hivatal főosztályvezetője. A SAPARD-programot lebonyolító intézményrendszer működésének alapvető feltételei is hiányoznak -- állapították meg a múlt héten itt járt uniós szakértők. "Az EU delegációja által tett kritikai észrevételeket a magam számára összefoglalóan úgy értékelem, hogy a működőképes intézményrendszer létrehozásához szükséges feltételek közül számos építőelem elkészült. Ami még hiányzik, az elsősorban az, hogy az építőelemekből működőképes rendszert állítsunk össze" -- magyarázta a főosztályvezető lapunkhoz eljuttatott levelében. Ebben megerősítette azt is, hogy még nem készült el a belső szabályozási háttér. Ki kell alakítani a nemzeti alap, a Magyar Államkincstár, a földművelésügyi tárca területi szervei és a SAPARD Hivatal közötti részletesen szabályozott kapcsolatrendszert, az írásos megállapodásokkal és a jogszabályi háttérrel együtt. A működés jogi hátterét képező rendelettervezetek elkészültek, már túl vannak 3-4 egyeztetésen, a részletes ügyrend elkészítése még hátravan -- írta a főosztályvezető. Hiányoznak azonban a pályázati felhívások.
A belső ellenőri állásokra pályázatot írt ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). A négy álláshelyre 35-en jelentkeztek -- ismertette Baintner Ferenc. Mint arról már többször beszámoltunk, jelenleg egy fő, az osztályvezető alkotja a hivatal belső ellenőrzési osztályát. Az EU-delegáció azt kérte a hivataltól, hogy készítsen új ütemtervet, olyat, amelyben a nehezen tervezhető kockázati tényezők miatt nem kell újra határidőt módosítani -- erősítette meg lapunk értesülését. A SAPARD Hivatal vezetése jelenleg egy újabb ütemterven dolgozik, és néhány korábbi döntést is újraértékelnek. Ezért ma még bizonytalan, hogy mikor kezdődhet el az akkreditáció -- szögezte le a főosztályvezető.
Az ez évi tízmilliárd forintos (38 millió euró) SAPARD-keret nem vész el, mivel az ígéretek szerint még ebben a hónapban aláírják a pénzügyi megállapodásokat. A pénzt viszont csak az akkreditáció befejezése után folyósítják. Egyelőre, mivel még az is bizonytalan, hogy ez a folyamat mikor kezdődhet el, senki nem tudja megjósolni, hogy Magyarország mikor juthat hozzá a SAPARD-segélyhez. Az EU és az FVM is bízik abban, hogy fél éven belül lezárulhat az akkreditáció, és Magyarország felhasználhatja a támogatást.