A JVSZ tagjai között jelenleg harminc-negyven üzleti tanácsadó cég található. Szerepük, tevékenységük várhatóan fokozódik majd annak érdekében, hogy a hazai kis- és középvállalatok a menedzsmentismeretek és a speciális szakmai tudás terén felzárkózzanak -- hangoztatta Mosonyi György, a JVSZ elnöke.
Magyarországon jelenleg körülbelül háromszáz cég foglalkozik vezetői-üzleti tanácsadással, mintegy kétharmaduk fő tevékenységként. Az e téren tevékenykedő tanácsadók száma eléri a háromezret. A vezetési tanácsadásból származó árbevétel harminc-negyven milliárd forint körül alakul -- mondta Kornai Gábor, a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (VTMSZ) elnöke. A vállalkozói igény a független tanácsadók e bizalmi tevékenységének igénybevételére azonban még elmarad a nyugat-európai gyakorlattól.
Ugyanakkor az utóbbi húsz évben Nyugat-Európában és Amerikában az e tevékenységből származó teljes árbevétel évi 2 milliárdról 80 milliárd dollárra nőtt -- mutatott rá Poór József, a Vezetési Tanácsadó Szövetségek Európai Föderációja (FEACO) elnökségi tagja. Figyelemre méltó jelenség: mára Európa lekörözte Amerikát e szolgáltatások igénybevétele terén. Ezek 44 százaléka információs technológiai, 27 százaléka stratégiai, 23 százaléka működési jellegű. A tanácsadási piac árbevételét illetően Európában Anglia áll az élen 27 százalékos részaránnyal, s Németország követi (20 százalék). Magyarország a felzárkózók közé tartozik. Itt az üzleti tanácsadásnak többek között a közületi szektorban lenne a jövőben fokozott jelentősége -- hangoztatta Poór.