Az idén november végéig összesen 193 milliárd forint bevétel gyarapította az államkasszát az ellenőrzési és behajtási intézkedések nyomán -- tájékoztatta lapunkat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Ebből 158,2 milliárd forint elmaradt adót és 34,8 milliárd tb-járulékot szedett be a hivatal. A tartozásokból az idén november végéig 128 milliárd forintot szedett be az adózóktól az APEH, ennek egynegyede járuléktartozás.
Összesen 250 milliárd forint többlet adó- és járulékbevétel folyt be az időarányos tervekhez képest -- derül ki az eddig eltelt tizenegy hónap mérlege alapján. November végéig 3616 milliárd forint adó- és járulékbevétel gyarapította az államkasszát. Az időarányosnál 56 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó jött be, áfából pedig az egész évre tervezetthez képest már most 85 milliárdos többletbevételt könyvelhet el az APEH.
Jelentősen, több mint 30 százalékkal növekedett az utáni befizetések aránya. E címen több mint egymilliárdos bevételre tett szert az államkassza. A nagymértékű, import utáni visszaigénylések dacára is mindössze 13,4 százalékkal növekedett a kiutalások száma. Kedvezően alakultak a belföldi befizetések is: 9 százalékkal több a bevétel az előző év hasonló időszakához viszonyítva.
A gazdálkodó szervezetektől származó társasági adóból az időarányosan vártnál 10 milliárd forinttal folyt be több. Év végére az APEH mintegy 5-10 milliárd forint többlet-adóbevétellel számol, összesen mintegy 282-287 milliárd befizetését tartja reálisnak. Javult a korábban oly kedvezőtlenül alakuló pénzintézeti befizetések aránya is.
Ugyancsak javultak a korábban kedvezőtlen munkavállalói és munkaadói járulékbevételi mutatók. Ám utóbbi esetében továbbra is 3 milliárd forinttal elmaradtak a bevételek az időarányosan várttól. A tb-járulékokból a többletbevétel meghaladja a 18 milliárdot. Az eredményeket jelentősen szépítette az eredményes hátralékbehajtás -- véli az adóhivatal. Az éves bevétel ugyanis mintegy 16 milliárd forinttal lenne karcsúbb a hátralékbehajtásból származó bevételek nélkül.