Módos Márton azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben felvetette az ÁPV Rt. megszüntetésének az időszerűségét. Az ügyvezető igazgató rámutatott, míg a 90-es évek elején a gazdaság 80 százaléka állami tulajdonban volt, addig ez az arány mára 20 százalék körüli szintre csökkent, az állami tulajdon mértéke ily módon elmarad az EU tagországainak átlagától. Az ÁPV Rt.-nek még több száz milliárd forintos kötelezettségállománya van van, és jelenleg is több mint 600 perben érdekelt a privatizációs szervezet -- mondta.
A szükséges átalakulás előkészítése keretében az ÁPV Rt. saját belső nyilvántartását hatékony kontrolling rendszerré alakította. Az előkészítő munka megkezdődött, az új állami vagyonkezelő szakmai alapjai kialakulóban vannak -- hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges jogszabályi módosításokon már fél éve dolgozik egy kodifikációs munkacsoport.
Június végén az ÁPV Rt.-hez rendelt vagyon könyv szerinti értéke auditált adatok szerint 743,617 milliárd forintra rúgott. Ez 186 társaság többségi vagy kisebbségi tulajdonrészét fedi le. Ezek közül 93-at jelöltek ki tartósan állami tulajdonba, 367,881 milliárd forint könyv szerinti értékben, a privatizálható vagyon nagysága pedig 457,863 milliárd forintra rúg.
Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy több, nagy bevétellel kecsegtető privatizáció elhalasztása miatt várhatóan a nyáron csökkentett üzleti tervét sem tudja teljesíteni az idén az ÁPV Rt. Az év közepén még 71,5 milliárd forintos bevétellel számoltak erre az évre, ez azonban az Antenna Hungária-kibocsátás elhalasztása miatt legalább 20-30 milliárd forinttal csökken -- mutatott rá.