Mint ismeretes, a parlamenti választás első fordulójában főlényesen győzött a PDSR, azaz a Szociális Demokrácia Romániai Pártja, de nem kapta meg az 50 százalék fölötti többséget, ezért partner után kellett néznie. A Ion Iliescu és Adrian Nastase vezette párt a választások utáni napokban bejelentette: kisebbségi kormányt állít fel, és a parlament két házában próbálja megszerezni a korábban kormányzó koalíció egyes pártjai: a liberálisok, a demokraták és a magyar politikusok támogatását. Tehát ha Ion Iliescu nyeri meg az elnökválasztás második fordulóját, akkor esély van arra, hogy januárban megkezdheti működését a kisebbségi kormány. Új elem, hogy míg korábban a PDSR kategorikusan kizárta a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párttal való együttműködést, az utóbbi napokban Iliescu úgy nyilatkozott: olyan törvények esetében, melyek tartalmával kapcsolatban nem lesz majd összhang a jobb- és a baloldal között, nem elképzelhetetlen, hogy a szélsőséges párttal együtt szavaznak. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Iliescu hívei nincsenek túl jó véleménnyel a Nagy-Románia Párttól való elhatárolódástól, és még kevésbé arról, hogy a mostanáig kormányzó pártoktól kapjon támogatást a PDSR.
Minden valószínűség szerint nagyon szoros eredmény születik majd vasárnap, hiszen az első fordulóban mindössze 8 százalék választotta el egymástól Ion Iliescu "kriptokommunista" politikust és a Nagy-Románia Párt elnökét, az egyre hangzatosabb ígérgetésekbe bocsátkozó Corneliu Vadim Tudort. A kampány utolsó napjaiban kétségtelenül Vadim Tudornak dolgozott az idő. Hiszen míg Iliescu a maga közismert "bikkfanyelvezetén" semmi újat nem tudott mondani a választópolgároknak, addig Vadim Tudor a maga orátori tehetségével és az Iliescu-ellenes vádak tömkelegével komoly hatással lehet főként azokra, akik az első fordulóban nem mentek el voksolni, vagy a jobboldali elnökjelöltekre adták szavazatukat, akik kiestek a versengésből. Szerda esti egyórás tévés szereplése során (az 1-es közszolgálati csatornán, főműsoridőben) Vadim Tudor minden olyan kemény érvet elmondott Ion Iliescu ellen, melyeket az utóbbi tíz év során az az ellenzék hangoztatott, mely nemcsak Iliescu kommunista múltját, kétes "forradalmi" szereplését kifogásolta, hanem Vadim Tudor szélsőségessége ellen is felemelte szavát. Vadim Tudor egy csapásra a román elit értelmiség minden antikommunista, maffiaellenes érvét magáévá tette, sőt arra is hajlandónak bizonyult, hogy a kisebbségeknek is a jobbik arcát mutassa, ígéretet tegyen a velük megkötendő társadalmi békére. A második forduló előtt félretette szélsőséges nézeteit, és szabályosan lehengerelte ellenfelét, hangsúlyozva, hogy az "nem merte vállalni a nyilvános megmérettetést".
Ilyenformán az elnökválasztás kimenetele teljesen bizonytalan. Ha Iliescu nyer, akkor a PDSR azonnal megkezdi a kisebbségi kormányzást. Ha netán Corneliu Vadim Tudor lesz a befutó, akkor igencsak kétségessé válik az ország közeljövője.