Az utóbbi napokban észrevehetően megváltozott a lefoglalt áruk összetétele -- mondta lapunknak Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője. Az ellenőrzések során számos olyan termékre bukkannak a pénzügyőrök, amelyek kapcsolódnak az év végi ünnepekhez, a karácsonyi ajándékozási szokásokhoz. Hasonlóan az elmúlt évek tapasztalataihoz, az idén is megnőtt az illegálisan behozott játékok, CD-k, műszaki, híradás-technikai cikkek, kozmetikumok, cigaretták, szeszes italok és különböző más ajándéktárgyak, ruházati cikkek, cipők, karórák aránya. S ami különösképpen aggasztó: beindult a petárdaszezon, több tízezer pirotechnikai terméket foglaltak már le a vámosok.
A határállomásokon végzett ellenőrzések azt is mutatják, hogy jellemzően nem a tényleges turistaforgalomban érkeznek a csempészett termékek. Kereskedők tömegei élnek abból, hogy a vám- és adóteher kikerülésével árusítanak. Többnyire ők maguk vagy megbízottaik próbálkoznak csempészéssel. Éppen ezért a vámosok nem a turistákat figyelik, hanem megpróbálják kiszűrni azokat, akik nagy mennyiségű árut igyekeznek behozni az országba, elrejtve a vámellenőrzés elől. A kockázatelemzés módszerével meglehetősen nagy hatékonysággal sikerül leleplezni a csempészeket. A fináncoknak nagy tapasztalatuk van abban is, hogy a járművekben kialakított rejtekhelyeket felfedezzék.
Folyamatosan zajlanak az ellenőrzések a piacokon is, elsősorban ugyanis ott próbálják eladni a feketén behozott cikkeket. De a vámosok a közutakon is megállíthatják a járműveket, ha felmerül a gyanú, hogy csempészáru van bennük. A VPOP szóvivője a félreértések eloszlatására elmondta: ma már bárhol felbukkanhat a vámkommandó, joga van megállítani és ellenőrizni a gépkocsit. Általában egyenruhában és feliratos személygépkocsival közlekednek a pénzügyőrök, szolgálati igazolványuk van.
A lefoglalt tételek vámáruraktárba kerülnek. Ha a bíróság úgy dönt, hogy bűncselekmény történt, az árukat elkobozzák. Törvényi felhatalmazás alapján az elkobzott cikkek bizonyos része a rászorultakhoz juthat el.