A japán jegybank hétfőn 1998 júliusa óta először jelezte, hogy a gazdasági fellendülés túl van a csúcsán -- írja az MTI. Hétfőn kiadott jelentése szerint a világ második legerősebb gazdasága tovább gyarapszik ugyan, "de valamelyest kisebb ütemben, az export lassulása miatt".
A kormány tervezési hivatala (EPA) a márciusig tartó pénzügyi évi növekedést most 1,2 százalékra becsüli, szemben a korábbi 1,5 százalékos prognózissal.
A pénzügyminisztérium vállati hangulatjelentése azt tanúsítja, hogy a cégek rendkívül pesszimisták. Ezért az elemzők a július--szeptemberi időszakra nem várnak 0,2 százalékot meghaladó gyarapodást.
A pénzügyi tárca múlt héten közzétett költségvetési tervezete a 2001 áprilisával kezdődő évre 82-83 ezer milliárd jen (729-738 milliárd dollár) lesz, kevesebb az idei, csaknem 85 ezer milliárdnál, amelyet a betétbiztosítás reformjának egyszeri költsége duzzasztott ekkorára. Mégis, a jövő évre tervezett csökkenés az első hat év óta. Sok szakértő nem is hiszi, hogy megússzák pótköltségvetés nélkül.
Egyöntetűen mérsékeltebb növekedésre számíthat a gazdaságilag meghatározó tizenhárom kelet-ázsiai ország azoknak a közgazdászoknak a véleménye szerint, akiktől a Reuters ezekben az országokban megkérdezte, mire számítanak az új évezred első esztendejében.
A közgazdászok szerint az amerikai gazdaság konjunkturális helyzetével függ össze -- akárcsak az 1997--98-as válságból való kiemelkedésük --, hogy jövőre Kelet-Ázsia gazdasága lassabban nő, mint az idén. Hozzájárulnak a borúsabb képhez sok országban a félbemaradt reformok, a külföldi befektetők már tapasztalható óvatossága, a vállalatok eladósodása és a bankok gyengesége is.
A vállalatok és a pénzintézetek megújulásában való kétkedés továbbra is nyomottá teszi a fogyasztók hangulatát, és visszafogottá a jövőre áthúzódó beruházási terveket. Az idei év igen jó eredményeit enélkül is nehéz volna túlszárnyalni.
Kína, Tajvan, Dél-Korea, Malajzia és Thaiföld gazdaságának kisebb növekedési üteme elsősorban a világkereskedelem várható fékeződésének tulajdonítható.
A pesszimizmus korántsem jelenti, hogy a térség jövőre nem produkálhatna önmagában magas ütemet. A Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) fejlődő országokkal foglalkozó intézete (IDE) szerint a Japánon kívüli legnagyobb tíz gazdaság a térségben az idei 7,8 százalékos bővülés után jövőre egy százalékponttal kevesebbel nő. Az IDE szerint az amerikai gazdaság idei, 5 százalékot felülmúló növekedése jövőre 3-4 százalékra esik, és az Európai Unió gyarapodása is gyengébb, 3 százalék körüli értéket képvisel majd.