Az EU és a DB által elkészített számítások szerint az előzetesen becsült 24,1 millió eurónál valamivel drágábban, mintegy 26 millióért lehetne újra hajózhatóvá tenni a Dunát a jugoszláviai Újvidéknél -- közölte Oreszt Klimpus, a DB elnökhelyettese. Az Európai Bizottság által is elfogadott terv a tavalyi NATO-bombázások által lerombolt újvidéki híd roncsainak, valamint a fel nem robbant bombák kiemelésének költségeit tartalmazza. A helyreállítási költségeket további 8 millió euróval növeli, hogy a háború előtti hajóforgalom visszaállítása érdekében legalább egy hidat újjá kell építeni, hogy a hajózást akadályozó ideiglenes pontonhidat le lehessen bontani.
A helyreállítási munkák finanszírozásában az EU is részt vállalt. A közösség a DB-vel megkötött megállapodás értelmében a költségek 85 százalékát kifizeti, ha a dunai országok biztosítják a fennmaradó összeget. Németország, Hollandia, Ausztria, Szlovákia, Románia, Magyar- és Horvátország már eddig is részt vett a költségek finanszírozásában, s Ukrajna is elkülönített egy jelentős összeget a tervek végrehajtására. A helyreállítási munkák megkezdéséről szóló megegyezés még nem jött létre, de -- sikeres megállapodás esetén -- a DB tervei szerint tavasszal megkezdődhetnek a helyreállítási munkák.
A roncsok és a pontonhíd miatt jelenleg teljes hajózási zárlat van érvényben Újvidéknél -- mondta Koszonits László, a Mahart folyami árufuvarozási üzletágának igazgatója. A jugoszlávok ugyan időnként megnyitják a pontonhidat, de a roncsok miatt uszálykaravánok nem, csak egy-egy hajó tud áthaladni az említett folyószakaszon, ráadásul a hatóságok horribilis összeget kérnek el az áthajózásért.
A DB elnökhelyettese elmondta, hogy néhány hete megkezdődtek a tárgyalások a jugoszláv féllel a pontonhíd rendszeres -- kéthetente történő -- felnyitásáról és a díjmentes hajózás visszaállításáról, mert a helyi hatóságok által követett gyakorlat jogtalan, mivel a nemzetközi hajózási útvonalnak számító Dunán kötelező a díjtalan áthaladást biztosítani. A Mahart illetékese szerint a jugoszlávok a tavalyi NATO-bombázások jogtalanságára hivatkozva tartják fenn a díjszedést.