Jövőre megszűnik a reprezentáció címén adott természetbeni juttatás személyi jövedelemadó (szja) alóli mentessége. Sőt: 2001-től az üzleti, hivatali, diplomáciai esemény címén a kifizetőnek nem csak az szja-t kell lerónia, de még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást is ki kell fizetnie. Minden bizonnyal a reprezentációs költség lesz a legnehezebben nyilvántartható -- mondta tegnapi tájékoztatóján Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers Kft. adó- és jogi szaktanácsadással foglalkozó cégtársa. Ha a reprezentációt kapó személy külföldi állampolgár, akkor a kifizető megspórolhatja a tb-költségeket. A munkáltatónak a legtöbbe akkor kerül üzletfele megvendégelése, ha partnere nem munkavállaló. Ekkor a vendégül látónak a felsorolt adó- és tb-terhek mellett még a 3 százalékos munkaadói járulékot is ki kell fizetnie.
A legkevesebb terhet akkor kell vállalnia a reprezentáció címén felszolgált szendvics után, ha azt külföldi partner fogyasztja, ekkor a teljes adóköltség 44 százalék -- mutatott rá Erdős Gabriella. A nem munkavállaló magyar állampolgár esetében viszont a reprezentáció adó- és tb-költsége 58 százalék lesz. Az adótanácsadó szerint a cégek nehezen tudják majd e szabályokat követni és betartani. Nem lesz könnyű dolguk az adóellenőröknek sem a költségek vizsgálatakor. A tanácsadó arra is felhívta a figyelmet: az adóaalap csökkentőjének kell hitelt érdemlően bizonyítania, hogy a szabályoknak megfelelően járt el az adózáskor.
A legtöbb külföldi befektetőt érinti, hogy jelentősen változnak a forrásadóhoz kapcsolódó szabályok. A számviteli területen a legjelentősebb változást az okozza, hogy módosulnak az értékcsökkenés, a céltartalékképzés és az értékvesztés elszámolásának szabályai. A legtöbb magánszemélyt érintő változás, hogy a munkáltató által fizetett járulék mértéke a következő két évben 2-2 százalékponttal csökken. E változás a munkáltatónál tehercsökkenést jelent. Ám azzal, hogy jövőre eltörlik a munkavállalótól levont 3 százalékos egészségbiztosítási járulék felső határát, a magasabb jövedelműeknek az eddiginél több járulékot kell fizetniük az államkasszába. Ezért a terheik jövőre növekednek.