Mivel a bor is bekerült a jövedéki termékek közé, január elsejétől kizárólag zárjeggyel ellátott palackokban, kannákban lehet forgalmazni. Amint azt lapunk Mózs Elektől, a VPOP jövedéki főosztályának helyettes vezetőjétől megtudta, elkészültek a borzárjegyek mintapéldányai. A speciális, biztonsági elemekkel ellátott papírbizonylatokat a termelők két lépcsőben igényelhetik. Mindenekelőtt az éves szükségletüket kell (negyedéves bontásban) jelezniük, hogy a nyomda felkészülhessen a várható mennyiségre, ezt követően adhatják meg konkrét megrendelésüket egy külön erre a célra készült nyomtatványon. Az idén még a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága jövedéki főosztálya intézi ezeket az ügyeket, jövőre azonban a 16. számú vámhivatalhoz kell fordulniuk a termelőknek.
Az igények beadásának határideje általában minden év október 30-a (eddig már tudható, hogy mennyi bor készülhet a termésből), ám az idén -- tekintettel arra, hogy későn jelent meg a rendelet -- december végéig fogadják el a termelők igénylését.
A borzárjegy használóinak előzetesen be kell szerezniük a vámhatóság jóváhagyását. A különleges minőségű bort, borpárlatot tartalmazó palackokat úgynevezett zár- és ellenőrző jeggyel kell ellátni, ehhez még az Országos Borminősítő Intézet -- minőséget garantáló -- engedélye is szükségeltetik. (Az exporttermékekre a jövőben is a már megszokott állami ellenőrző jegyet kell alkalmazni.)
A zárjegyeket -- eltérően az eddigi gyakorlattól -- jövőre a megyeszékhelyeken működő vámhivataloknál vehetik át az egyszerűsített adóraktári engedéllyel bíró (kisebb mennyiséget előállító) termelők. Az adóraktárak, valamint az importőrök azonban továbbra is a zárjegyet készítő nyomda telephelyén kapják meg a tömböket.
A zárjegy előállítása nonprofit tevékenység, vagyis annyit kell fizetni érte, amennyibe a gyártása kerül -- közölte Mózs Elek. A sima zárjegy darabjának ára 2,20 forint, az öntapadósért 6,90-et kell fizetni. Ez utóbbit egyébként a -- 2--25 literes -- kannákra kell helyezni. A hordós borokra -- ezek nem kerülnek szabad forgalomba, csak az adóraktárak között mozognak -- nem zárjegyet tesznek, hanem úgynevezett hatósági jelet. Ennek formáját, mintáját a termelőnek egyeztetnie kell a VPOP-val.