A valutaalap tegnap közzétett, figyelmeztető célzatú nyilatkozatban sürgette az éppen csak alakuló, új bukaresti kormányt, hogy ne vigye a GDP 3 százaléka fölé a költségvetési hiányt. Az idei tervben erre a mutatóra 3,5 százalékos előirányzatot határoztak meg, a tényszám azonban 3,9 százalék körül alakul majd. A formálódó kabinet vezetője, Adrian Nastase a súlyos szegénység és a többi égető társadalmi probléma kezelésére a GDP legalább 4,5 százalékára rúgó deficitet tart szükségesnek.
Az IMF az idei 41-42 százalékos inflációval szemben is határozottabb fellépést tart szükségesnek, ezért fokozott szigort sürget a fizetési hátralékok és általában a bérpolitika ügyében, illetve az eddigieknél nagyobb szigort vár el a banki szabályozásban. Romániában erős kritikát váltott ki, hogy az IMF még a kormány megalakulása előtt közzétette ajánlásait, amelyek -- bukaresti megítélés szerint -- elszakadtak a helyi valóságtól. Nastase maga úgy fogalmazott, hogy adott a leendő pénzügyminiszter, Tanasescu és a jegybankelnök, Georgescu személye, ezért ilyen üzenetek céljára őket, illetve az általuk vezetett intézményeket kellett volna igénybe venni.
A jegybankelnöki tisztség betöltése egyébként még sok bonyodalmat okozhat. Mugur Isarescu korábban azzal a feltétellel hagyta ott ezt a posztot, hogy miniszterelnöki szerepvállalása után oda visszatérhet, s a napokban közölte is, hogy élni kíván ezzel a lehetőségével. A választásokat nyerő Szociális Demokrácia Pártja viszont kijelentette, hogy az idei kampányban játszott szerepe és a jegybankelnökként nyújtott "szegényes teljesítménye" alkalmatlanná teszi Isarescut, hogy a Román Nemzeti Bank élén maradjon. A párt szerint alkalmasabb lenne a posztra Georgescu, aki korábban bírálta a csak az infláció megfékezésére koncentráló monetáris politikát, és hiteleket sürgetett a gazdaság számára.