"Az alkotmányt nagyon rosszul fogalmazták meg, azért lehet ennyire eltérően értelmezni" -- idézi a Právo Pavel Rychetsky miniszterelnök-helyettest. Vladimír Spidla miniszterelnök-helyettes is egyetért azzal, hogy "tisztázni kell a homályos alkotmányjogi helyzetet", de figyelmeztet, hogy az elmérgesedő vita -- amelyben Pavel Mertlík pénzügyminiszter már az alkotmánybírósággal fenyegetőzik -- veszélyeztetheti a jegybanki működést. Václav Klaus, a Polgári Demokrata Párt (ODS) és egyúttal a parlament elnöke (aki Milos Zeman kormányfővel együtt a leginkább ellenzi Tuma kinevezését) Václav Havel elnök döntését "az ország politikai és gazdasági életét feleslegesen megzavaró" lépésnek nevezte. A kormány november 28-án külön határozatban is megfogalmazta azt a véleményét, hogy a jegybanki felső vezetők kinevezését csak a miniszterelnök jóváhagyásával tekinti érvényesnek.
Havel elnök viszont szintén az alkotmányra hivatkozva nem lát okot döntése visszavonására. Csehországban erről még soha nem volt vita, és ha most a kormánynak lenne igaza az alkotmány értelmezésében, akkor az összes eddigi jegybanki felső vezető illegálisan töltötte volna be hivatalát -- állítja az elnök. A Lidové Noviny szerint Havel döntése előtt konzultált többek között Pavel Kavánekkel, a Cseh--Szlovák Kereskedelmi Bank vezérigazgatójával, Pavel Kysilka egykori jegybankelnökkel és Milan Zákkal, a Prágai Közgazdasági Egyetem professzorával is. Politikai körökben csak a jobboldali négyes pártkoalíció támogatja Havelt Tuma kinevezésének ügyében.
Maga Tuma higgadtan viselkedik. A Ceské Noviny szerint nem szándékozik Tosovskyra hallgatni, aki azt tanácsolta, hogy "ha a kormány nem ért egyet a kinevezéssel, ne foglalja el a jegybankelnöki posztot". Tuma helyteleníti, hogy "ekkora problémát csinálnak" a kinevezésből. Inkább folytatni kell az együttműködést a jegybank és a pénzügyminisztérium között, mert különben mindketten megbénulnak. Tuma ellenzi a gazdasági növekedés hajszolását. Fő célja a korona stabilitása és az alacsony szinten tartása, szükség esetén kamatemeléssel. A cseh nagybankokat erős külföldi pénzintézetek tulajdonába akarja juttatni. Tumát amiatt is támadások érték, hogy a befolyásos gazdasági személyiségekből álló Lípa egyesület tagjaként bírálta a jelenlegi kormányzó elit működését.