Az üzleti tapasztalatok és eredmények átadására, illetőleg a Romániával szomszédos magyar megye tapasztalatainak átvételére a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával múlt héten Budapesten aláírt együttműködési megállapodás keretében kerülhet sor -- mondta Eric Brown, a HWKK nemzetközi kereskedelmi szolgálatának vezetője. A két brit régióból már ezt megelőzően is több hasznos üzleti cserelátogatás zajlott le Békés megyével.
Mindkét brit térségre jellemző a népesség, a potenciális munkaerő gyarapodása. A kamarai felmérés szerint Worcesterben a lakosság az 1999-ben mért 540 ezerről 2006-ra várhatóan 550 ezerre, Herefordshire-ben 168 ezerről 2011-re közel 180 ezerre nő. Worcesterben a munkanélküliségi ráta 2,5, Herefordshire-ben 2,4 százalékos, az országos átlag alatti.
Worcestershire-ben tavaly közel 17 ezer, áfakörbe bejelentkezett vállalkozás működött, ezek túlnyomó része -- 95 százaléka -- kis- és középvállalat, amelyek legfeljebb 20-25 főt foglalkoztatnak, éves forgalmuk nem éri el az egymillió font sterlinget. Herefordshire-ben az áfakörbe bejelentkezett cégek száma közel 8 ezer volt. A két grófságban az átlagos heti bruttó bér 356, illetve 320 font volt, ez némileg elmaradt az országos átlagtól.
Worcestershire-ben egy ikerház átlagos ára 80,950 font sterling volt ez év júliusában, ez csak valamivel alacsonyabb az angliai átlag 84 422 fontnál.
Eric Brown szerint e két brit térségben igen jelentős a mezőgazdaság súlya, ám az utóbbi évtizedekben a gazdaság diverzifikálódott, új iparágak alakultak ki, köztük a csúcs-, információtechnológia, szolgáltatások terén. A tapasztalatcsere Békés megyével kölcsönösen hasznos lehet -- tette hozzá.