Az szavahihetősége a tét -- figyelmeztette a tegnap délutántól kezdve Nizzába érkező állam- és kormányfői delegációkat az Európai Tanács jó előre történelminek kikiáltott ülésével kapcsolatban a francia elnökség. Valóban: általános értékelések szerint az EU nem képes többé elhitetni, hogy komolyan gondolja a bővítést, ha az annak feltételéül szabott intézményi reformokban (most vagy néhány héten belül) nem tud megállapodni a 15 tagállam.
A csúcs hivatalosan ma kezdődik a 13 tagjelölt bevonásával rendezett európai konferencia idei ülésével (ezen a magyar delegációt Orbán Viktor kormányfő vezeti), de a globalizációellenes tüntetők tízezrei már tegnap ellepték az üdülőváros utcáit a nagy médianyilvánosságot kapó nemzetközi konferenciák előtt lassan megszokottá váló tömegtüntetések közepette.
A legnagyobb érdeklődéssel várt alkudozás viszont csak pénteken délután veszi kezdetét, jóllehet ma esti vacsorájuk részeként az állam- és kormányfők már tartanak bizonyos bemelegítő áttekintést az intézményi reformokról is. Az elmúlt napok vitáiban az is nyilvánvaló lett, hogy immár minden delegáció a teljes képre vár, és annak ismeretében fogja csak álláspontját módosítani (ha egyáltalán hajlandó erre).