Egyelőre nincs döntés az egészségügyi miniszter kinevezéséről -- mondta a Világgazdaságnak Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, a legesélyesebb jelölt. A kormánydöntésnek viszont örül, hiszen tíz éve azon van, hogy az egészségügy szakmai és finanszírozási kérdései egy kézben, az Egészségügyi Minisztériumban (EüM) legyenek. Nem íróasztal mellől, hanem a finanszírozás eszközével lehet preferálni vagy diszpreferálni az egészségpolitikai célokat. A tegnapi döntéssel kapcsolatban azt is elmondta, hogy megvalósulásához a költségvetési és a társadalombiztosítási alapokról szóló törvényt is módosítani kell, amiben egyetértés várható.
Kérdésünkre, vannak-e további feltételei a miniszteri tisztség elfogadásához, azt válaszolta: az egészségügyi tárca bürokráciáján és a hozzá tartozó intézetek ingatag állapotán sürgősen változtatni kell. Az új minisztert ezért fel kellene hatalmazni a személyi változtatások lehetőségével is. Profi köztisztviselőkre van szükség, ami egybeesik a kormány szándékával. Megerősítette a Világgazdaság november 27-i számában adott nyilatkozatát: az egészségügy irányítása gigászi feladat, amire fel kell készülni. Ezt tette ő is, amikor a legmagasabb helyről megkeresték a miniszterség ügyében.
Mikola István tisztában van azzal is, hogy az általa elgondolt változtatások érdeksérelmekkel járnak, de vallja, hogy az egyéni érdekek mellé szerveződő egészségügyi ellátórendszert nem lehet működtetni. Az egészségpolitikát tényekre, adatokra kell alapozni, ezért a jelenleg több kézben lévő informatikai adatbázisok egységesítésére van szükség. A lakosság drámaian rossz egészségi állapota miatt fontosnak tartja, hogy a különféle tárcák közötti együttműködésben prioritást kapjon a népegészségügyi helyzet javítása.
Mikola úgy látja, nagy és pozitív a várakozás az egészségügyet érintő változtatásokat illetően, amit a hét végére meghirdetett sztrájk is jelez. Vigyázni kell azonban, hogy ez a változtatni akarás ne csapjon át a kiábrándultságba. Ezért vele vagy nélküle, de el kell kezdeni az építkezést.