Arra számítunk, hogy a nizzai csúcs sikeresen zárul. Ez szükséges a bővítési folyamat ütemének fenntartásához -- fogalmazott a napokban Aleksander Kwasniewski lengyel államfő. Lett kollégája, Vaire Vike-Freiberga pedig egyenesen "történelmi fordulópontról" beszélt a bővítés szempontjából -- írja a Reuters.
Wladyslaw Bartoszewski lengyel külügyminiszter ugyanakkor igen visszafogottan nyilatkozott az EU-csúcsértekezlet sikerével kapcsolatban. Az MTI szerint a hét elején kijelentette: csodának kellene történnie ahhoz, hogy Nizzában nagy áttörés következzen be. A tagjelöltek szerinte arra számítanak, hogy az unió végre kinyilvánítja "politikai akaratát", mert a bővítés politikai akarat kérdése -- tette hozzá. A csatlakozás lehetséges időpontjának megjelölésére ugyanakkor nem számít Bartoszewski szerint.
Jan Figel, Szlovákia brüsszeli főtárgyalója szerint a csütörtökön kezdődő csúcsértekezlet kudarca hátráltatná a bővítési folyamatot, és általában megváltoztatná az unióban uralkodó légkört. Amennyiben az intézményi reformokról folytatott vita átcsúszik a svéd elnökség időszakára, akkor csökkenne a felvételi tárgyalásokra fordítható energia -- idézi véleményét a SITA szlovák hírügynökség.
Figelnél kevésbé borúlátó a pozsonyi kormány integrációs ügyeket felügyelő elnökhelyettese, Pavol Hamzík. Szerinte a nizzai csúcs kudarca nem hátráltatná a bővítés folyamatát, csak az intézményi reform befejezését tolhatná későbbre. A Romano Prodi bizottsági elnök és Günter Verheugen bővítési biztos részéről elhangzó figyelmeztetések csak a nyomásgyakorlás eszközei -- vélekedik.
Az esetleges kudarc következményeit illető nézeteltérésekkel szemben a tagjelöltek abban teljesen egyetértenek, hogy a balsikernek semmiképpen nem szabad bekövetkeznie, a megegyezésnek bármi áron -- kompromisszumok révén -- meg kell születnie. "Nem akarjuk a nizzai csúcs után azt hallani, hogy újabb kormányközi konferenciára van szükség a ''nizzai maradék'' elvégzésére" -- szögezte le a Handelsblattban Jan Kavan cseh külügyminiszter.