Oroszország a közvetlen külföldi tőkebefektetések felfuttatásának "forszírozott" útjára lépne, ha a Párizsi Klubba tömörült nyugati kormányhitelezők elfogadnák legutóbbi javaslatát. A felvetés szerint a tartozásokat ugyan "törlesztenék", a pénz azonban nem hagyná el az országot, mert azt helyben használnák fel különféle beruházási programok finanszírozására -- jelenti a Reuters.
A javaslatot Mihail Kaszjanov miniszterelnök röviddel ezelőtt, Németországban tett látogatása során vetette fel, német cégek érdeklődésének felkeltésére. A programot Moszkva a későbbiekben a Párizsi Klubba tömörült többi állam cégeire is kiterjesztené.
A német cégek részvételével kimunkálandó modell szerint Moszkva -- törlesztés helyett -- forrásokat bocsátana rendelkezésre, amelyekből épületeket, egyéb ingatlanokat, üzemi felszereléseket lehetne vásárolni Oroszországban, vagy indulótőkét lehetne képezni. Kaszjanov javaslata szerint német cégek akár teljesen saját, akár vegyes tulajdonú vállalatok létesítésére is felhasználhatnák a szóban forgó összegeket, amelyekből egyébként Németországból is lehetne gépeket importálni.
A kormányfő maga is kimondta, hogy ilyen ügyletek révén az orosz termelőpontenciál korszerűsítésére, a jövedelem- és adóképző képesség fokozására és a foglalkoztatás javítására törekszenek. A Gazprom és az orosz elektromos művek bevonását Kaszjanov azzal hárította el, hogy ezeket még korszerűsíteni kell, és csak vonzóbbá válásuk után lesznek befektetőknek felajánlva.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint német vállalkozói körökben visszafogottság tapasztalható Moszkva felvetéseivel szemben. Ennek magyarázataként a lap utal az orosz cégek értékelésével kapcsolatos nehézségekre és a zavaros tulajdoni viszonyokra. Gerhard Schröder kancellár a maga részéről viszont mutatott némi készséget, hogy a 22 milliárd dollárnyi német követelés egy részét ilyen módon rendezzék.