BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkát vállalhatnak a menekültek

Németországban a jövő év január elsejétől menekültek és más külföldiek is vállalhatnak munkát -- döntött a berlini kormány, jelentősen enyhítve a három évvel ezelőtt bevezetett tilalmat. Az új rendeletet a munkaerő-piaci helyzet javulásával és a menedékkérők számának csökkenésével indokolták.

Az enyhítő intézkedés korlátja, hogy általában egy év várakozási időt rendel el a külföldiek számára, mielőtt munkavállalási engedélyért folyamodhatnának. Igaz, kivételt tesz a háborús, illetve polgárháborús vidékekről érkezőkkel: ők azonnal megkaphatják az engedélyt.
További feltétele az okmány kiadásának, hogy az adott munkakörre ne legyen német vagy más uniós országbeli állampolgárságú jelentkező. Ennek következtében a menekültek valószínűleg csak a legrosszabbul fizetett munkákat kaphatják meg -- vélelmezi a Financial Times. A munkaügyi hivatalokat mindenesetre utasították, hogy haladéktalanul kezdjék meg a munkavállalási kérvények átvételét.
A brit napilap arra is felhívja a figyelmet, hogy a német gazdaság néhány ágazatában -- például a mezőgazdaságban -- rövidesen munkaerőhiánnyal kell számolni annak ellenére is, hogy az országos munkanélküliségi ráta még mindig 9 százalék fölött van. Ebben az ellenzéki konzervatívok egyetértenek a kormánypártokkal. Gerhard Schröder kancellár balközép kormánya politikailag is indokoltnak tartja a külföldiek munkavállalásának engedélyezését, mivel így enyhíthetőnek véli a "dologtalan" külföldiekkel szembeni ellenérzéseket -- derült ki Gerd Andresnak, a munkaügyi minisztérium parlamenti államtitkárának a Handelsblatt által idézett szavaiból.
Németországban körülbelül 120 000 menekült él, közülük mintegy 85 000-re vonatkozik az új kormányrendelet. A munkavállalási tilalom eddig -- elégedetlenséget is szító -- tétlen életmódra kárhoztatta a menekülteket, akik a kormány által a költségvetésből fenntartott külön szállásokon laknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.