Az év első kilenc hónapjában a közvetlen külföldi befektetések elérték az 1,5 milliárd eurót. Ez nem csak az elmúlt év hasonló időszakával, hanem a korábbi évekkel összevetve is kiemelkedő teljesítménynek számít -- hangoztatta Pongorné Csákvári Marianne, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján.
A magyarországi közvetlen külföldi befektetések belső összetételét vizsgálva a részvény- és egyéb tulajdonosi részesedések 1271 millió eurót, a tulajdonosi hitelek pedig 253 millió eurót tettek ki.
Tavaly az első kilenc hónapban a jövedelemkiáramlás 404 millió eurót ért el, ez az idén szeptember végéig 762 millió euró volt. A profitkivonás emelkedése azonban nem tekinthető drámai eseménynek -- tette hozzá a helyettes államtitkár. Amikor egy országban már 20 milliárd dollár feletti közvetlen tőkebefektetés van, akkor ezzel természetesen együtt járó folyamat a viszonylag magasabb jövedelemkiáramlás is.
Pongorné Csákvári Marianne arról is beszámolt, hogy a gazdaságfejlesztési támogatási rendszerben az idén egy új modellt vezettek be. Míg korábban többnyire kamatmentes hitelt nyújtottak a pályázatok győzteseinek, ez évben már vissza nem térítendő támogatásban részesültek a pályázók. Tavaly 70 elfogadott pályázathoz 8,9 milliárd forint, az idén november végéig 64 elfogadott tenderhez 6 milliárd forint támogatást nyújtottak. Ebben az évben még 15 pályázatot dotálnak -- mondta.
A beruházások földrajzi elhelyezkedésében továbbra is dominál a Dunántúl, ide irányul a befektetések közel 85 százaléka. Az összes beruházás mintegy 7 százaléka pedig az észak-magyarországi régiót célozza meg.