BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem történt előrelépés

Az Országos Munkaügyi Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának szakértői tegnap nem tudtak előrelépni a munka törvénykönyve módosításának még vitatott pontjaiban.
Az egyeztetés jelenlegi szakaszában a munkarend egyes kérdéseivel -- így a munkaidőkerettel, a rendkívüli munkavégzés idejével -- kapcsolatban van a legjelentősebb ellentét. A munkaadók ugyanis arra törekszenek, hogy a cégek jobban tudjanak alkalmazkodni a piachoz, rugalmas legyen a munkaszervezés. A szakszervezetek célja viszont -- a munkavállalók védelmében --, hogy minél több kérdést törvényben szabályozzanak.
A tegnapi egyeztetésen áttekintették a szakszervezeti oldal úgynevezett kompenzációs javaslatait is. Ezek közül a munkaidő csökkentését a munkaadók rövid távon nem tartották megvalósíthatónak, ám úgy vélték, a hosszú távú megvalósításról érdemes majd tárgyalni. Az alapbéremeléssel kapcsolatban beterjesztett elképzelésről úgy vélekedtek, a minimálbér jelentős növelése miatt ez nem aktuális. Ám a kollektív szerződések megerősítésére és a munkaügyi ellenőrzés szigorítására tett javaslatok egyes elemeivel egyetértenek.
A szociális partnerek január első napjaiban a munka törvénykönyve módosításával kapcsolatos vitatott pontok tárgyalásával folytatják a munkát.

VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.