Magyarországon az utóbbi hónapok botrányai után bizonytalanabbá vált a belpolitikai élet, de a Planecon amerikai gazdaságkutató intézet szerint ez nem ad okot különösebb aggodalomra. Csehországot és Lengyelországot kisebbségi kormány igazgatja, az ötpárti szlovák koalíció helyzetét belső villongások nehezítik, és a választási eredmények ismételten aláhúzzák Románia stabilitási gondjait. Ausztriában feszült a Néppárt és a Szabadságpárt viszonya, nem szólva arról, hogy külföldön megbélyegzik a koalíciót. A térségben legfeljebb Bulgáriában, Horvátországban, Szlovéniában,Észtországban és Lettországban mondhatják, hogy akkora vagy nagyobb a stabilitás, mint Magyarországon.
Ennek ellenére a kisgazdapárton belül uralkodó zűrzavar és Orbán Viktor halványuló népszerűsége nehezítheti a magyarországi jobboldal konszolidálását.
A kormány gazdaságpolitikája egyre következetlenebb és átpolitizáltabb -- állítja a kutatóintézet. Erre utalnak a Postabank és az Antenna Hungária körüli fejlemények, a jegybank -- Planecon által szükségtelennek tartott -- egy százalékpontos kamatemelése, amelyet rövidre rá, meglepetésszerűen a kötelező tartalékráta leszállítására vonatkozó intézkedés követett. Bizonytalanságot szül a jegybank és a Pénzügyminisztérium vitája az árfolyam alakításának elveiről.
Ennek ellenére a költségvetési politika példásnak mondható, az államháztartási deficit kedvezően alakul.
Gondokat okozhat viszont az infláció felgyorsulása. A gyorsabb áremelkedés elsősorban külső okokkal magyarázható, de az inflációs tendenciákat immár belső tényezőkre is vissza lehet vezetni. Ár-bér spirálról nem lehet szó, hiszen az iparban a munka termelékenysége gyorsabban növekszik a költségeknél. A külgazdasági mérlegek helyzetét a Planecon megfelelőnek tartja. Az, hogy a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás egyre kisebb mértékben képes fedezni a folyó fizetési mérleg hiányát, utal az országot körülvevő kedvezőtlen nemzetközi befektetési klímára.
A Planecon, utalva a harmadik negyedévi 4,6 százalékos növekedési adatra, megjegyzi, hogy ez a gazdasági lassulás perspektíváját vetítheti előre.