BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obstrukció a bizottságban

Az ellenzék obstrukciója miatt csak lapzártánk után kezdhette meg a mezőgazdasági bizottság annak a módosító indítványnak a tárgyalását, amellyel a kormánypártok korrigálni akarják a parlament előtt lévő mezőgazdasági üzletrésztörvényt. Bár a részletes parlamenti vita ma megkezdődik, a koalíció holnapra újabb bizottsági módosító indítványt dolgoz ki.

Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke tegnap felfüggesztette a szövetkezeti üzletrészekről szóló törvényjavaslat bizottsági vitáját, mivel a testület -- első helyen kijelölt bizottságként -- a parlamenti plenáris ülés délutáni kezdetéig sem végzett a korábban benyújtott képviselői módosító indítványok és egy új bizottsági módosító indítvány megtárgyalásával. Utóbbi a másfél héttel ezelőtti informális kormányülés döntésein alapult, és gyakorlatilag egy új törvényjavaslatot tartalmazott. Ezt a bizottságnak el kell fogadnia ahhoz, hogy az Országgyűlés előtt lévő üzletrésztörvény a kormány akarata szerint változzon, és a törvényjavaslat tárgyalását -- a koalíciós alkunak megfelelően -- még az idén befejezhesse a parlament.
A bizottsági módosító indítvány megvitatását ellenzéki obstrukció akadályozta. Bár a kormánypárti képviselők tegnap valamennyi korábban benyújtott egyéni módosító javaslatukat visszavonták, Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke bejelentette: sajátjaként továbbra is fenntartja azokat. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a szocialisták dicsérték és megszavazták az eredeti kormánypárti indítványokat, míg a koalíciós többség rendre elutasította azokat. A néhol személyeskedésig fajuló vita végül a bizottság tárgyalási idejét is felemésztette.
A kormány koncepciója üzletrészügyben mára megváltozott, de ezt "surranó partizánmódszerrel" nem új törvényjavaslatként, hanem a mezőgazdasági bizottság mögé bújva akarja elfogadtatni -- mondta Orosz. Kis Zoltán (SZDSZ) a jogalkotásról szóló törvényre hivatkozva szintén új kormány-előterjesztést sürgetett. A parlament mindenesetre a ma még érvényes, eredeti kormányjavaslat részletes vitáját hétfőn napirendre tűzte. Farkas pedig kérdésünkre közölte: a mezőgazdasági bizottság tegnap lapzártánkkor újra összeült, hogy a képviselői módosító indítványok megvitatását befejezze, vagyis a mai részletes parlamenti vita jogszerűen elkezdődhessen.
Az MDF ugyanakkor a hétfőre elkészített bizottsági módosító indítványt is vitatta. Ezért a mezőgazdasági bizottság tegnapi ülésén sorozatos "különtárgyalásokat" folytató koalíciós képviselők úgy döntöttek, hogy holnapra újabb verziót dolgoznak ki. Medgyasszay László (MDF) lapunkkal közölte: a párt számára csak az elfogadható, ha a külső tulajdonosokat névértéken kifizetik, nem indul el szövetkezeti csődhullám, és az állam újrakezdési támogatást biztosít az újonnan létrejövő vállalkozásoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.