Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) osztályvezetője szerint veszélybe kerülhet 15-féle súlyos betegségben szenvedő, 11 600 -- köztük daganatos, sclerosis multiplexes, vérzékeny -- beteg folyamatos gyógyszerellátása, mivel a beszállítókkal december végén lejárnak a szerződések.
Bidló Judit osztályvezető arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a kormány júniusban döntött e betegségek hatóanyagainak a beszerzéséről, ám azok listáját az egészségügyi és a pénzügyi tárcának kell meghatározni, azt követően jelenhet az meg a közlönyben. A tárcák és az OEP szakértői többször tárgyaltak az ügyben, de egy hónapja nincs semmiféle egyeztetés. Év végéhez közeledvén a biztosító attól tart, hogy zavarok lesznek a folyamatos gyógyszerellátásban. Ezért a tavalyi gyakorlatnak megfelelően döntött úgy az OEP -- s ezt a tb-alapokat január 1-jéig még felügyelő Frajna Imre pénzügyminisztériumi államtitkár is támogatta --, hogy meghirdeti a beszerzést. E szerint a korábbi 45 hatóanyag mellett hét új megvásárlását is meghirdeti, ami elsősorban az onkológiai és a sclerosis multiplexes, valamint a vérzékeny betegek gyógyszerválasztékát bővíti. Az idén 6,9 milliárd forintot költöttek e célra, Bidló Judit szerint a mostani kiírás -- ami már a jövő évi költségvetést terheli -- 6,5 milliárd forint körül lesz. Elmondta azt is, hogy szerződést csak akkor tudnak kötni a cégekkel, ha megjelenik a Pénzügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium közös rendelete.
Valdinger Gábor, az Egészségügyi Minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa tegnap este arról tájékoztatta lapunkat, hogy az illetékes miniszterek aláírták a beszerzendő hatóanyagok listáját, s jövő héten megkezdődhet a beszerzés.