BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz gigahertz öt éven belül

Az Intel és az International Business Machines (IBM) egymástól függetlenül olyan új félvezető-technológiát és -gyártási eljárásokat jelentett be, melyek a mai átlagnál tízszer gyorsabb processzorokat eredményeznek -- írja a Reuters.

A mikroprocesszor-gyártók közötti éles verseny a napokban megnyílt San Franciscó-i elektrotechnikai bemutatón is szembetűnővé vált. Az iparág két meghatározó riválisa, az Intel és az IBM egyaránt a csipek teljesítményének megsokszorozását jelentette be.
A mikroprocesszorok gyorsasága nagyrészt attól függ, hogy a gyártók hány tranzisztort tudnak összezsúfolni az egyre kisebb és így egyre olcsóbban előállítható szilíciumlapkákon. Az Intel most egy 0,03 mikron méretű tranzisztort mutatott be, ebből 400 milliót összeépítve egy 10 gigahertzes processzort tud majd piacra dobni. A teljesítményre jellemző, hogy egy ehhez hasonló csipet tartalmazó számítógép például már képes lehet szóbeli szinkrontolmácsolásra is. Az eljárásnak köszönhetően ugyanakkor a processzor előállítási költsége alig nő, vagyis a jövőben egy 1500 dolláros számítógép teljesítménye megegyezhet a ma még dollármilliókba kerülő berendezésekével. Az Intel szerint mindez már 2005-ben mindenki számára elérhető valósággá válik.
Az IBM szintén most bejelentett gyártási újítása a csipen belüli áramköröket összekötő anyagot csökkenti 0,13 mikronos szélességűre, viszont az eljárást egyes termékeknél már a jövő év elejétől alkalmazni kezdi a társaság. Szakértők szerint a bejelentések után világossá vált, hogy az úgynevezett Moore-törvény továbbra is érvényes az informatikai iparágban. Az Intel egyik alapítója, Gordon Moore által évtizedekkel ezelőtt felállított elmélet szerint az egy csipen belüli tranzisztorok száma, vagyis a processzorok teljesítménye 18 hónaponként megduplázódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.