Magyar gazdaság

Törölték a lengyel UMTS-aukciót

A varsói kormány tegnap törölte a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-koncessziókra kiírt versenytárgyalást, és három engedélyt a lengyel piacon már működő három vezeték nélküli szolgáltatónak ítélt oda.

A lengyel UMTS-aukció gyakorlatilag már hetekkel ezelőtt összeomlott, amit igazolt, hogy az eredetileg kiírt licencre a múlt szombati végső határidőig csak az országban már tevékenykedő három GSM-szolgáltató -- a PTC, a Polkomtel és a Centertel -- adott be pályázatot. Korábban több külföldi szolgáltató is jelezte érdeklődését, az elhibázottnak tartott kiírás miatt azonban még a határidő előtt valamennyien visszavonultak.
A három üzemeltetőnek a lengyel kormány által korábban megszabott, 650 millió euró összegű egyenkénti díjat kell megfizetnie, ennek nyomán a szolgáltatások 2003-ban indulhatnak. A közlekedési minisztérium szóvivője szerint a kormány később -- várhatóan 2002-ben vagy 2003-ban -- kioszt egy negyedik UMTS-koncessziót is, de ennek konkrét feltételeiről egyelőre nem döntött. A szaktárca még azt sem döntötte el, hogy aukciós vagy szépségversenyes formában adja ki ezt az engedélyt. Előzetesen egyetlen elvet határoztak meg, amely szerint a negyedik koncesszió nem lehet olcsóbb, mint a most eladottak. Varsó eredetileg öt engedélyt hirdetett meg, amelyektől legalább 3,25 milliárd euró összegű költségvetési bevételt remélt.
Az utóbbi hónapokban Európa több országában is kudarccal zárultak a nemzeti költségvetéseknek tavasszal és nyáron még mesés összegeket hozó UMTS-aukciók. Áprilisban Nagy-Britannia még 22,5 milliárd fontot kasszírozott a licencekért, október végén Olaszországban a várt összeg alig több mint a feléért -- a tervekben szereplő 21 milliárd helyett 12,16 milliárd euróért -- keltek el az UMTS-engedélyek.

A varsói kormány tegnap törölte a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-koncessziókra kiírt versenytárgyalást, és három engedélyt a lengyel piacon már működő három vezeték nélküli szolgáltatónak ítélt oda. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek