A szerbiai választással teljessé vált a szeptember 24-i jugoszláviai elnökválasztáson megkezdett fordulat -- jelentette ki Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke. Jugoszláviában a tényleges hatalom a köztársasági kormányok kezében van.
Az új szerb kormány első feladatai közé tartozik viszonyának rendezése Montenegróval, a kisebbik jugoszláv tagköztársasággal, valamint a koszovói helyzet tisztázása. Djindjics és más reformista szerb politikusok is arra utaltak az elmúlt napokban, hogy vádat fognak emelni Szlobodan Milosevics volt elnök ellen a hatalommal visszaélés, állami javak eltulajdonítása, korrupció, választási csalás és politikai gyilkosságok megrendelése miatt.
Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök már hétfőn kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát: vizsgálja felül a tavaly júniusban hozott koszovói határozatot annak érdekében, hogy ki lehessen füstölni a Koszovó és Dél-Szerbia határán létesített biztonsági övezetből az albán szabadcsapatokat.
A jugoszláv parlament elé beterjesztett vonatkozó javaslat szerint ellenkező esetben Belgrád maga fog az albán fegyveresekkel szemben fellépni. Az ENSZ döntése értelmében az 5 kilométer széles ütközőövezetben csak oldalfegyvert viselő szerb rendőrök tartózkodhatnak, miközben -- jelentések szerint -- az albán gerillák nehézfegyverekkel rendelkeznek. Szerb politikusok a sáv szűkítését is szorgalmazzák. A KFOR megérti Belgrád biztonsági aggályait -- jelentette ki a koszovói békefenntartó erő szóvivője --, de a javaslat időzítése rossz.
Lapértesülések szerint a jugoszláv legfelső védelmi tanács (VSO) hétfői ülésén leváltották a Montenegróban állomásozó jugoszláv 2. hadsereg parancsnokát, Milorad Obradovics tábornokot és a szintén Montenegróból operáló jugoszláv haditengerészet parancsnokát, Milan Zecs tengernagyot. A VSO-t a szövetségi és a két tagköztársasági elnök alkotja. Két év után először vett részt ülésén Milo Djukanovics montenegrói elnök; az MTI által idézett értesülések szerint a leváltásokat az ő kérésére hajtották végre.
Kostunica és Djukanovics külön is tárgyalt a VSO ülése után, de az ezt követően kiadott jugoszláv elnökségi nyilatkozat nem támasztja alá azokat a véleményeket, amelyek szerint a katonai vezetők leváltása javíthat Belgrád és Podgorica viszonyán. Kostunica hivatala ugyanis óva intette Montenegrót az egyoldalú lépésektől (amin a köztársaság függetlenségének deklarálását szokták érteni), mondván: ez a jugoszláv és a montenegrói alkotmány megsértésének bizonyulna. A montenegrói kormány állítólag olyan javaslatra készül, amelynek értelmében mindkét tagköztársaság függetlenként kezdene teljesen új tárgyalásokat az államszövetségről.