Magyar gazdaság

Visszaszorulóban az osztrák Szabadságpárt

Vereséget szenvedett az EU-bővítés veszélyeire alapozott kampánystratégia a vasárnapi burgenlandi választásokon -- értékelik a Szabadságpárt (FPÖ) viszonylag gyenge eredményét a vezető osztrák lapok.

A burgenlandi tartományi választások üzenete az, hogy újabb megmérettetésen szenvedett -- igaz, ezúttal kismértékű -- vereséget az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), s némileg visszaesett a bécsi kormánykoalíció vezető erejének, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a támogatottsága is -- értékeli a vasárnapi szavazás kimenetelét a Die Presse.
Az EU keleti bővítésének veszélyei, az ez ügyben tartandó népszavazás ígérete, valamint a szociáldemokraták (SPÖ) és ezen belül is kiemelten Karl Stix tartományfőnök nevéhez köthető burgenlandi bankbotrány nem váltak be választási témaként Haiderék számára -- írja a Der Standard. Bár az FPÖ és az ÖVP a várt átütő győzelem helyett egyaránt egy-egy képviselői hely elvesztését volt kénytelen elkönyvelni Burgenlandban, a két párt tartományi vezetői mégis egyhangúlag visszautasították azt a feltételezést, amely szerint a helyiek kiábrándító szereplését a bécsi kormánykoalíció munkájára vonatkozó kritikaként lehetne értékelni.
A vasárnapi tartományi választásokon a közvélemény-kutatások által prognosztizáltnál sokkal jobb, 46,7 százalékos eredményt ért el az SPÖ, ezzel 2 százalékponttal növelve szavazati arányát a legutóbbi voksoláshoz képest. A baloldali siker jelentőségét növeli az, hogy kihívóik rendkívül jó pozícióból kampányolhattak a helyi szociáldemokratákra igen rossz fényt vető, több milliárd schilling állami pénzt felemésztő bankbotrány középpontba állításával. Ugyancsak meglepő fejlemény, hogy első alkalommal jutottak mandátumhoz a kismartoni tartományi parlamentben az osztrák zöldek, így most a szociáldemokratákkal együtt kétfős többséget alkothatnak a 39 fős törvényhozásban.

Vereséget szenvedett az EU-bővítés veszélyeire alapozott kampánystratégia a vasárnapi burgenlandi választásokon -- értékelik a Szabadságpárt (FPÖ) viszonylag gyenge eredményét a vezető osztrák lapok. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek