BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitatott átcsoportosítások

A 2001-es költségvetési törvényhez beadott több mint hétszáz újabb módosító indítványt tárgyalta tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A kormány még csak tervezi a filmtörvény megalkotását, ám már forrást terveznek e célra a költségvetésből. A pénz egy részét a Magyar Mozgókép Közalapítványtól vonnák el.

Több mint 700, a következő évi büdzséhez beadott módosító javaslatot véleményezett tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A költségvetési törvény alkotásának ebben a szakaszában már csak fejezeteken belüli változtatásokat kezdeményezhetnek a képviselők.
A Belügyminisztérium fejezetben a kormány is egyetért 7 milliárd forintos póttámogatás odaítélésével, ebből a rendőrség 5,4 milliárd forint plusztámogatást remélhet az intézmények működésének szinten tartására. 118 millió forint a regionális műszaki mentőbázisok létrehozására jut. Új címet hoznak létre a tárcánál, oktatási igazgatás néven.
Ellenzéki képviselők a Magyar Mozgókép Közalapítványtól történő 400 millió forintnyi támogatás megvonását sérelmezik. A kormány támogatja a fideszes módosító javaslatot, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának meghívott szakértője azzal indokolt, hogy tervezik egy úgynevezett filmtörvény létrehozását, és ehhez különítik el a támogatást. A szabad demokrata Bauer Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincs meg a törvényi megalapozottsága a lépésnek, hiszen nem létező jogszabályhoz kíván forrást teremteni a szaktárca.
Szintén élvezi a kormány támogatását a tárca egy másik közalapítványi dotációjának megvonása is. Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs Alapítványa számára tervez a minisztérium 100 millió forintot, amelyet elvonna a Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány támogatásából. Ellenzéki képviselők a fenti pénzátcsoportosítással kapcsolatban kifogásolták, hogy a kormány saját közalapítványai számára csoportosít át forrásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.