A döntést követően újraindulhat a büdzsé egyes tételeiről felfüggesztett vita a szejm illetékes bizottságában. Annyi már bizonyos, hogy január 1-jétől 7,5-ről 7,75 százalékra emelkedik az egészségbiztosítási járulék. Ha a törvényhozás nem járult volna hozzá a kiadások javasolt megkurtításához, más területen kellett volna visszafogni az állami költekezést -- kommentálta a döntést a pénzügyminisztérium. Jaroslaw Bauc miniszter még a szavazást megelőzően bejelentette, hogy a pénzügyi tárca január 20-ig módosítást nyújt be a költségvetéshez, ám részleteket nem közölt -- adta hírül a Reuters.
Mintegy 2,2 milliárd zlotyt jelenthet a költségvetésnek egyes termékek fogyasztási adójának tervezett emelése. A Rzeczpospolita lengyel napilap egy készülő pénzügyminiszteri rendeletre hivatkozva a folyékony üzemanyagok adójának januári 7,1, majd júniusi 6 százalékos várható növeléséről tudósított. A cigaretta adója 20, az égetett szeszes italoké 4,3, a söré és a boré 20,5 százalékkal emelkedne a lap szerint.
Csaknem 73 millió zlotyba fog kerülni a kormány gazdasági bizottsága által kidolgozott integrált telekkönyvi nyilvántartás bevezetését előkészítő program. A javaslat szerint ennek segítségével lesz a legkönnyebben kivethető az új ingatlanadó.
Egyes szakértők úgy vélik, a parlament döntésével elhárult a kamatcsökkentés egyik legfőbb akadálya, ám a monetáris politikai tanács egyik tagja szerint ezért még sokkal többet kell tenni. Ha a parlament a költségvetést is elfogadja, akkor a kisebbségi kormány hivatalban maradhat az ősszel esedékes választásokig, máskülönben az elnök feloszlathatja a törvényhozást.