A Romániával határos régió közös projektekkel továbbra is a PHARE CBC keretében pályázhat brüsszeli támogatásra. Jugoszlávia viszonylatában pedig a stabilitási paktumon belül vannak a határ menti térségek fejlesztésére felhasználható források -- mondta el a Világgazdaságnak Bartha László, Szeged polgármestere.
Utalt arra is: a három város közös képviseletet létesít Szegeden. A hármas határrégió képviselete a Tisza-parti városban rövidesen megnyíló EU-információs irodában kap helyet. A városok egy-egy munkatársa információkoordinációs feladatokat lát el, közreműködik a közös fejlesztési tervek és a pályázati projektek elkészítésében, illetve lebonyolításában. Ezzel a kistérségeket is magában foglaló interregionális városközi együttműködéssel egy dél-magyarországi eurorégió alapköveit rakta le Szeged. A három ország eltérő közigazgatási rendszerben működik, egyedül a elvárások szintje az, ahol a legtöbb a közös vonás. A térségben a legdinamikusabban fejlődő Szeged, Újvidék, Temesvár képes generálni a határrégióban a fejlődést.
A gazdasági előtanulmányok szerint a fejlesztéseket három fő területen kell elkezdeni, a közlekedésben, a környezetvédelemben (szennyvíz- és hulladékkezelés) és a kutatásban, oktatásban. A három város legsürgetőbb feladatként jelölte meg a Temesvár--Nagykikinda--Szeged vasútvonal felújítását, a Kiszombor--Csanád határátkelőhely bővítését. A Bega csatorna rehabilitációjával pedig a három várost ismét összekötné a Tisza, újra használható lenne a monarchia egyik legfontosabb vízi útja. Az EU határ menti fejlesztésekre elkülönített keretein túlmenően más hazai és nemzetközi források megszerzésére is lehetősége nyílik a térségnek. Magyarország várható EU-csatlakozásáig fel kell készíteni a térséget a schengeni határfeladatok ellátására, ami többek között a humán infrastruktúra erőteljesebb támogatását is előrevetíti.